01:36

UŽIVO 75.DAN RATA U UKRAJINI Gutereš užasnut napadom na školu na istoku zemlje! U Rusiji danas parada za Dan pobede

blog

75.DAN RATA U UKRAJINI Novi paket EU sankcija zbog Mađarske pod znakom pitanja; Šarl Mišel se krio u skloništu u Odesi?

Planeta -

Traje 75. dana rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, ponedeljak, 9.maj

* Tradicionalna vojna parada u Rusiji za Dan pobede

* Ruski ambasador napadnut u Varšavi

* Putin: Naš cilj u Ukrajini se ostvaruje

* Fon Lajen: Mišljenje Brisela o članstvu Ukrajine u junu

* Mađarska protiv naftnih sankcija Rusiji

BBC: Raketni napad na Odesu tokom posete Šarla Mišela

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel navodno je morao da ode u sklonište tokom posete Odesi zbog raketnog udara, rekao je jedan zvaničnik EU, prenosi BBC.

Tokom sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, "učesnici su morali da prekinu sastanak da bi se sklonili pošto su rekate ponovo pogodile taj region".

Pregovori o novom paketu sankcija

Rasprave o predloženom šestom paketu sankcija Evropske unije Rusiji su u toku jer je Mađarska zapretila da neće glasati za paket "sve dok ne bude rešenja za energetsku sigurnost Mađarske", rekao je portparol EU.

Šta se desilo sa načelnikom generalštaba ruske vojske?

Mediji su prilikom izveštavanja sa proslave Dana pobede u Moksvi primetili odsustvo načelnika združenog generalštava ruske vojske, generala armije Valerija Gerasimova.

Ovogodišnja parada bila je tako prva na kojoj se nije pojavio najviše rangirani general ruske vojske koji uz predsednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala.

Kremlj nije komentarisao odsustvo generala, a ukrajinski izvori tvrde da je Gerasimov ranjen početkom aprila kod Izjuma odakle je trebalo da preuzme komandovanje ruskom ofanzivom na Donbas.

Kijev traži sednicu Saveta UN za ljudska prava

Ukrajina je pozvala Savet UN za ljudska da održi posebnu sednicu o Ukrajini, navodeći potrebu da to telo svetske organizacije preispita kontinuirano pogoršanje situacije, uključujući izveštaje o masovnim žrtvama u Marijupolju.

"Trenutna situacija zahteva hitnu pažnju Savet imajući u vidu nedavne izveštaje o ratnim zločinima i kršenja velikih razmera u gradu Buči i drugim oslobođenim oblastima zemlje i tekućim izveštajima o masovnim žrtvama u Marijupolju", navela je ambasadorka Ukrajine u UN Jevgenija Filipenko u pismu koje je potpisalo i 55 ambasadora drugih zemalja.

Rusija svakodnevno ponavlja da cilj vojne operacije nisu civili već razoružavanje Ukrajine i "denacifikacija".

Sijarto: Mađarska neće glasati za naftni embargo Rusiji

Evropska komisija je predlogom o naftnim sankcijama Rusiji razbila evropsko jedinstvo, rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine obraćajući se poslanicima u mađarskom parlamentu u Budimpešti.

"Ovaj predlog predstavlja atomsku bombu bačenu na privredu Mađarske. Ako bi ovaj predlog sankcija stupio na snagu, bilo bi nemoguće nabaviti naftu za funkcionisanje privrede. Sirova nafta u Mađarsku stiže naftovodima i 65 procenata naše godišnje potrošnje potiče iz Rusije", naglasio je Sijarto.

"Za rekonstrukciju naših rafinerija trebalo bi najmanje pet godina, a nabavljena nafta bila bi mnogo skuplja od one koju sada kupujemo. Alternativni pravac snabdevanja iz Hrvatske ima problem sa kapacitetima, a to zahteva takođe ogromna ulaganja i vreme", poručio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Prema njegovim rečima, taj predlog sankcija Mađarskoj stvara probleme i ne donosi rešenja.

"Dok je tako, Mađarska neće glasati za šesti paket sankcija jer mađarski narod ne treba da plaća cenu rata", naglasio je Sijarto.

Zelenski traži hitno otvaranje ukrajinskih luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da se hitno učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke koje su blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz žitarica.

"Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", naveo je Zelenski u postu na Telegram nalogu posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je bio u poseti Odesi, prenosi Rojters.

On je dodao da se moraju preduzeti hitni koraci za otvaranje ukrajiskih luka i omogućio izvoz žitarica.

Makron: Od Kijeva zavise pregovori s Moskvom, EU uz Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da samo od Ukrajine zavisi kakve će uslove definisati za pregovore sa Rusijom i dodao da je "dužnost Evropljana da budu uz Ukrajinu".

"Bićemo tamo da obnovimo Ukrajinu kao Evropljani, zauvek", rekao je u Evropskim parlamentom u Strazburu, prenosi Rojters.

U EP se održava Konferencija o budućnosti Evrope pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ruski pregovarač: Mirovni pregovori se nastavljaju na daljinu

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nisu stali i vode se na daljinu, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

"Pregovori u formatu na daljinu nisu zaustavljeni", rekao je Medinski za novinsku agenciju Interfaks.

Ukrajinski i ruski zvaničnici nisu lično razgovarali od 29. marta. Od tada, dve strane pregovore vode putem video linka.

Ukrajina: Ruske snage jurišaju na Azovstalj

Ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da ruske snage, potpomognute tenkovima i topovima sprovode "teške operacije" na čeličanu Azovstalj u Marijupolju.

Moglo bi biti budućih napada na železaru, rekao je portparol ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanjk.

Rusija je ranije demantovala tvrdnje Ukrajine da je pokušala da upadne u Azovstalj.

Putin: Naš cilj će biti postignut

ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da nema sumnje da će "specijalna vojna operacija" u Ukrajini postići svoj rezultat, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Ruski predsjednik govorio je nakon što je nadgledao godišnju vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu povodom pobede Dana pobede.

"Svi naši planovi se ostvaruju. Rezultat će biti postignut - u to nema sumnje", rekao je Putin.

Zelenski odlikovao Patrona, psa tragača za minama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlikovao je ukrajinskog psa tragača za minama i njegovog vlasnika za predanu službu u ratu.

Džek Rasel terijer navodno je zaslužan za otkrivanje više od 200 eksplozivnih naprava od početka sukoba 24. februara, preneli su ukrajinski mediji.

Rusi: Uništili smo američku radarsku stanicu

Snage Rusije tvrde da su uništile dva komandna punkta, ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema (MLRS) "Grad" i američku kontrabaterijsku radarsku stanicu.

"Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su tokom noći preciznim raketama iz vazduha dva komandna mesta i ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema u blizini naselja Popasna, vojnu opremu u blizini Lisičanska i kontrabaterijsku stanicu u blizini Zolote", poručio je ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Fon Lajen: Mišljenje Brisela o članstvu Ukrajine u EU u junu

Evropska komisija će odgovoriti na pitanje kandidature Ukrajine za članstvo u EU sledećeg meseca, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Unija je nakon ruske invazije zatražila hitan prijem u EU. Nisu sve zemlje članice jasnog stava po pitanju zahteva Kijeva i ima onih koje smatraju da da se u Uniju ne može ući prečicom.

Zaharova: Napad na ambasadora je "reinkarnacija fašizma"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da napad na ruskog ambasadora u Varšavi reinkarnacija fašizma.

"Rušenje spomenika herojima Drugog svetskog rata, skrnavljenje grobova, a sada i narušavanje ceremonije polaganja cveća na sveti dan za svakog poštenog čoveka dokazuju već očigledno: Zapad je postavio kurs za reinkarnaciju fašizma", napisala je ona na svojoj Telegram stranici.

Rogozin: Rusija bi pobedila u nuklearnom ratu, ali ne smemo da dozvolimo da dođe do njega

Šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin poručio je da će Rusija uništiti zemlje NATO u nuklearnom ratu za pola sata, ali je pozvao da se to ne dozvoli.

"U nuklearnom ratu zemlje NATO-a ćemo uništiti za pola sata. Ali to ne smemo dozvoliti, jer će posledice razmene nuklearnih udara uticati na stanje naše Zemlje. Stoga ćemo ovog ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja morati da pobedimo konvencionalnim vojnim sredstvima", rekao je on.

"Takva pobeda je moguća uz punu solidarnost cele zemlje sa vojskom, uz mobilizaciju državne privrede, uz prevođenje vojno-industrijskog kompleksa i povezanih industrijskih sektora Rusije na vojnu osnovu. I to se mora uraditi odmah i brzo. NATO vodi rat protiv nas", rekao je Rogozin.

Lukašenko: Podržaćemo Rusiju na svaki način

Belorusi nisu agresori, ali ćemo podržati Rusiju na svaki mogući način, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je, na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik pobede povodom 77. godišnjice pobede nad nacizmom, rekao da Belorusi nemaju pravo da ne podržavaju Rusiju, prenosi Belta.

"Uvek smo bili zajedno, uvek smo bili ujedinjeni. Nećete moći da nas raskomadate i razdvojite", poručio je on.

Ruski ambasador u Poljskoj poliven crvenom bojom

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je danas dok je pokušavao da položi cveće na vojno memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi kada su njega, suprugu i grupu diplomata koja su ga pratili polili crvenom bojom, prenosi TASS.

Ambasador nije nastavio ka spomen obeležju. Policija, koja je na lice mesta stigla nekoliko minuta kasnije, opkolila je diplomate i pomogla im da dodju do automobila.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da napad na ruskog ambasadora u Varšavi odražava kurs Zapada ka reinkarnaciji fašizma.

Kijev: Ukrajina nije planirala da napadne Krim

Nakon govora ruskog predsednika Vladimira Putina na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi oglasio se i član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak.

On je na svom Tviter profilu poručio Putinu da zemlje NATO-a nisu htele da napadnu Rusiju.

"Ukrajina nije planirala da napadne Krim. Ruski vojnici umiru, ne brane svoju zemlju već pokušavaju da okupiraju drugu. Od početka rata nije bilo drugih racionalnih razloga za njegovo pokretanje, osim bolnih imperijalističkih ambicija Ruske Federacije", napisao je Podoljak.

Putin je u svom današnjem govoru poručio da NATO članice nisu želele da čuju Rusiju, a da su sa druge strane planirale da napadnu Krim.

Rakete pale na Odesu

Četiri visokoprecizne rakete pogodile su područje Odese, objavila je ukrajinska vojska. Za sada nema više detalja a ni nezavisne potvrde ove informacije.

Zelenski: Nećemo dati ni parče naše zemlje

Ukrajina će pobediti u ratu sa Rusijom i neće ustupiti nijednu teritoriju, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Na Dan pobede nad nacizmom borimo se za novu pobedu. Put do nje je težak, ali ne sumnjamo da ćemo pobediti", naveo je Zelenski u pisanom obraćanju povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, prenosi Rojters.

Ukrajinski lider je rekao da su Ukrajinci slobodan narod koji se mnogo puta u istoriji borio za odbranu svoje zemlje i imao svoj "svoj put".

"Danas vodimo rat na ovom putu i nikome nećemo dati ni parče naše zemlje i nikome nećemo dati ni komadić naše istorije", poručio je Zelenski.

Velika Britanija proširila sankcije Rusiji i Belorusiji

Velika Britanija usvojila je novi paket sankcija Rusiji i Belorusiji koji se odnosi na velike carine prilikom uvoza plemenitih metala.

Ukrajinska vojska: Mogući raketni udari, kod Zaporožja oduzimaju dokumenta

Ukrajinska vojska upozorila je danas, neposredno uoči početka ruske parade za Dan pobede u Moskvi, da postoji "velika verovatnoća raketnih udara" i da su ruski vojnici u oblastima Zaporožja koje su pod kontrolom Moskve, počeli da oduzimaju lična dokumenta lokalnog stanovništva, bez navodjenja razloga za to.

Ukrajina je saopštila da su ruske trupe zaplenile dokumente kako bi primorale lokalno stanovništvo da učestvuje na ceremoniji obeležavanja Dana pobede.

Rusija: Sve spremno za Dan pobede

Rusija će obeležiti danas Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu velikom vojnom paradom u Moskvi. Moskovskim Crvenim trgom paradiraće 11.000 vojnika i 33 ešalona, dok će iznad njih leteti 77 borbenih aviona i helikoptera.

Crveni trg, Moskva, Dan pobede, vojna parada, Rusija, parada
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima učestvovati oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letjelica. Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu biće održana u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Crveni trg, Moskva, Dan pobede, vojna parada, Rusija, parada
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Gutereš užasnut napadom na školu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "užasnut" je bombardovanjem škole na istoku Ukrajine u kojoj je stradalo 60 ljudi prema navodima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i zatražio da civili budu pošteđeni, rekao je danas njegov portparol.

"Generalni sekretar užasnut je napadom koji je počinjen 7. maja na školu u Bilogorivki u Ukrajini, gde su brojni ljudi kako izgleda tražili sklonište od tekućih borbi, rekao je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik u saopštenju.

Gutereš je ponovo naglasio da civili i civilne infrastrukture treba uvek da budu pošteđeni u vreme rata, i dodao da taj napad ponovo podseća da u "ovom ratu kao i u mnogo drugih sukoba, civili plaćaju najveću cenu".

Nakon bombaškog napada u subotu na školu u selu Bilokorivka u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, kao nestalo vodi se 60 ljudi koji su se tu sklonili, rekao je juče regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je 60 ljudi stradalo u toj školi.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track