KLER DEJLI: Sankcije neće spasiti živote u Ukrajini! Ako Evropa ne kupi naftu, neko drugi hoće a građani EU će platiti cenu!
Foto: Profimedia / Brian Lawless /PA Images

članica EP

KLER DEJLI: Sankcije neće spasiti živote u Ukrajini! Ako Evropa ne kupi naftu, neko drugi hoće a građani EU će platiti cenu!

Planeta -

Embargo na rusku naftu neće zaustaviti rat niti spasiti živote u Ukrajini, rekla je članica Evropskog parlamenta iz Irske Kler Dejli u raspravi na sednici sa bugaskim kolegom.

"Ne kažem to zato što mi je žao Rusije, niti zato što sam na Putinovom platnom spisku, već zato što sankcije ne funkcionišu. Nikada nisu zaustavile rat“, rekla je Dejli u govoru u petak, prenosi Irish Independent.

Dejli, koja je član levičarske partije Independents 4 Change, tvrdi da "ni jedan život u Ukrajini neće biti spasen" embargom EU na rusku naftu.

"Ako Evropa to ne kupi, neko drugi hoće. Obični građani Evrope će platiti tu cenu."

EU je ove nedelje predložila da se ruska nafta ukine do kraja ove godine. Brisel je navodno napravio izuzeće za Mađarsku i Slovačku, čije se ekonomije u velikoj meri oslanjaju na ruske isporuke energenata.

Dejli je reklaao da Rusija "nedvosmisleno" snosi odgovornost za smrt u Ukrajini i talas izbeglica iz zemlje. Istovremeno, ona je izjavila da je Zapad takođe doprineo sukobu.

"Ali ne možemo zanemariti ulogu koju imaju EU i SAD. To nije opravdanje za Rusiju. To je jednostavno da se objasni, jer ne možete rešiti problem ako ne razumete njegov koren."

Ona je podsetila kako je papa Franja ove nedelje sugerisao da je proširenje NATO-a na istok "možda olakšalo" rusku vojnu kampanju u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara.

"Uglavnom, prvo što sam pomislila bilo je: ’Da li je papa uzeo moje beleške?‘ Druga stvar za koju sam pomislila je da će papa biti optužen da je Putinova marioneta ili da je sramota" rekla je. Ona je dodala da je slanjem dodatnog oružja Kijevu "odgovor EU i irske vlade u velikoj meri bio da eskaliraju rat i osiguraju da se on nastavi".

Velika Britanija je u subotu obećala dodatnih 1,3 milijarde funti (1,6 milijardi dolara) za vojnu podršku i pomoć Ukrajini. Taj potez najavljen je dan nakon što su SAD obećale 150 miliona dolara nove vojne pomoći Kijevu. Iz Moskve, u međuvremenu, stižu optužbe da je Zapad "preplavio" zemlju oružjem.

Kurir.rs Foto: Profimedia / Brian Lawless /PA Images

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track