02:12

ŠVAJCARCI BESNI NA AMERIKANCE: IDI TI PRIJATELJU TAMO PA SE BORI! Novinar tvrdi da narod pritiska vladu da vrati NEUTRALNOST

bez dlake na jeziku

ŠVAJCARCI BESNI NA AMERIKANCE: IDI TI PRIJATELJU TAMO PA SE BORI! Novinar tvrdi da narod pritiska vladu da vrati NEUTRALNOST

Planeta -

Novinar iz Švajcarske Zoran Vitorović izjavio je u Jutarnjem programu Kurir televizije da su Švajcarci strahovito ljuti na Amerikance i da narod sve više pritiska vladu da vrati status neutralnosti.

Švajcarska je odbila dva zahteva Nemačke za izvoz švajcarske municije Ukrajini navodeći kao razlog svoju neutralnost u sukobu Rusije i Ukrajine.

Zoran Vitorović
foto: Kurir televizija

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja Švajcarske potvrdio je da je na oba upita Nemačke, da li se municija dobijena iz Švajcarske može proslediti Ukrajini, "odgovoreno negativno uz napomenu o švajcarskoj neutralnosti".

Novinar Zoran Vitorović, koji se iz Švajcarske uključio putem Skajpa u Jutarnji program Kurir televizije prokomentarisao je stavove nemačkih medija, ali i otkrio da se u Švajcarskoj stav građana dosta promenio u odnosu na početak ukrajinske krize.

- Mogu da prenesem stavove nemačkih medija, oni su bili poput baba Vange. Kako tumačiti Putina, šta je rekao, šta nije, nemački mediji su sami sebi napravili problem jer su stvarali sliku šta bi mogao da kaže na paradi. Nije ništa jasno, podsetio bih na reči jednog švajcarskog pukovnika koji je rekao da je zapad napravio jednu medijsku sliku postojeće krize i sad sebi moraju da objasne to, a realnost je sasvim drugačija. Mi u suštini ne znamo šta se događa. Uglavnom su izvor informacija BBC, Rojters i ostali koji slične stvari pričaju - rekao je Vitorović.

Zoran Vitorović
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditelja Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević da li Švajcarska menja stav po pitanju ukrajinske krize, Vitorović kaže da su Švajcarci strahovito ljuti na amerikance i da pritiskaju vladu da se vrati neutralnost.

- Švajcarski stav se drastično promenio od početka krize, juče sam imao prilike da sedim sa grupom poslovnih ljudi pri čemu su rekli da su strahovito ljuti na Amerikance. Tvrde da nikoga ne skrivaju, da ne sakrivaju Putinovu ljubavnicu, oligarhe i rekli Švajcarci "pustite nas da budemo neutralni, a nemojte da nam govorite da branite naše zapadne vrednosti tako što šaljete oružje da neko tamo neko drugi gine. Ako želiš da braniš svoje zapadne vrednosti, onda idi ti prijatelju tamo pa se bori". U Švajcarskoj je u ovom trenutku veliki pritisak na vladu da se vrati neutralnost na onaj status kakav je bio ranije - ispričao je Vitorović gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Zoran Vitorović
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

10:21

TO JE KAO KAD SLAB ČAČKA JAKOG! Petrović: Kad Jeljcin bombarduje ruski parlament, SAD aplaudira, a sad Putina nazivaju DIKTATOROM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track