OSNIVAČ TVITERA REAGOVAO NA MASKOV PLAN DA ODBLOKIRA TRAMPA: Zabrane su naš neuspeh i ne funkcionišu!
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

reagovanje

OSNIVAČ TVITERA REAGOVAO NA MASKOV PLAN DA ODBLOKIRA TRAMPA: Zabrane su naš neuspeh i ne funkcionišu!

Planeta -

Osnivač Tvitera rekao je da se slaže sa Ilonom Maskom da je odluka o zabrani pristupa Donalda Trampa ovoj društvenoj mreži pogrešna.

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi rekao je da se generalno slaže da trajne suspenzije pojedinačnih korisnika ne bi trebalo da postoje, nakon što je milijarder i novopečeni vlasnik društvene mreže Ilon Mask obećao da će ukinuti zabranu bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu kada akvizicija bude završena.

"Ggeneralno, trajne zabrane su naš neuspeh i ne funkcionišu“, tvitovao je Dorsi naglasivši da postoje izuzeci kao što su seksualna eksploatacija dece, spamovi, "manipulacija mrežom“ i drugo "nezakonito ponašanje“.

On je, međutim, citirao svoju izjavu na Tviteru nakon nereda na Kapitolu 6. januara, u kojoj je pokušao da objasni kako je kontroverzni potez da se predsednik ućutka "bila ispravna odluka“, vođena "najboljim informacijama koje smo imali na osnovu pretnji po fizičku bezbednost na Tviteru i van njega.”

"Ako se ljudi ne slažu sa našim pravilima i primenom, mogu jednostavno da odu na mrežu", rekao je tada ali je dodao da bi se pronalaženje alternative moglo pokazati teškim "kada su brojni provajderi internet alata takođe odlučili da ne hostuju ono što smatraju opasnim“. On je odlučno demantovao da su napori da se ućutkaju konzervativni glasovi na bilo koji način "koordinisani“.

Trampu je skoro istovremeno zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu i drugim mejnstrim platformama društvenih medija dok je još bio na funkciji, navodno iz zabrinutosti da bi njegovi tvitovi o navodnoj prevari birača na izborima 2020. predstavljali "rizik za dalje podsticanje nasilja“.

Milijarder Ilon Mask, koji je u procesu kupovie Tvitera, rekao je da će poništiti trajnu zabranu Trampovog prisustva na mreži, nazvavši to "moralno lošom odlukom… i krajnje glupom“, koja je "otuđila veliki deo zemlje i nije na kraju rezultirala time da Donald Tramp nema glas“.

Tramp je, međutim, poručio da se neće vratiti na Tviter čak i ako njegov nalog, koji je imao oko 89 miliona pratilaca, bude vraćen, rekavši da će umesto toga koristiti sopstvenu platformu Truth Social.

Dorsi je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Tvitera prošlog novembra, postavivši Paraga Agravalu na mesto direktora. Prošlog meseca, Mask je postigao dogovor koji tek treba da bude finalizovan za kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara. Mnogi veruju da će dolazak Maska na čelo društvene mreže najaviti povratak u dane otvorenije diskusije, s obzirom na njegovo deklarisanje da je "apsolutista slobode govora“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track