ANALIZA ŠTA SE ZAISTA DOGODILO NA ZMIJSKOM OSTRVU! Da li je zaista mala stena postala poprište strašnog poraza ukrajinske vojske?!
Foto: screenshot Twitter/ELINTNews, SCREENSHOT TWITTER/OSINTTECHNICAL

propao pomorsko-vazdušni desant

ANALIZA ŠTA SE ZAISTA DOGODILO NA ZMIJSKOM OSTRVU! Da li je zaista mala stena postala poprište strašnog poraza ukrajinske vojske?!

Planeta -

Bura oko dešavanja na Zmijskom ostrvu se i dalje ne stišava. Na svetlo dana isplivavaju novi detalji čuvene operacije koja je trebala medijski da odjekne, a imala je seriju uvoda a sve je kuliminiralo specijalnim napadom koji se dogodio u subotu uveče.

Rusi su tvrdili jedno, ukrajinci su negirali to, međutim saglasnosti šta se desilo nema. Vojni novinar Aleksandar Kiš dao je svoj ugao gledanja na ovu operaciju, koja je prema njegovim rečima trebalo da medijski odjekne, a završila je debaklom. Zavera ćutanja i dalje postoji šta se tamo desilo. On je pokušao da oslika.

Tekst prenosimo u celosti uz izvesna skraćenja

Zmijsko ostrvo, mala stena u Crnom moru blizu Rumunije postala poprište strašnog i temeljnog poraza ukrajinske vojske i to u oči Dana pobede.

Zmijsko ostrvo postalo je poznato kada je ukrajinska propaganda pokušala da na početku rata prikaže izmišljeno herojstvo ukrajinske vojne posade protiv ruskog ratnog broda, kada su navodno ukrajinski vojnici herojski odbili da se predaju i svi izginuli. Ubrzo se pokazalo da su se u stvari svi – predali.

Ovoga puta Ukrajina je planirala veliku diverziju na Zmijskom ostrvu na Dan pobede 9.maja kako bi ponizila Rusiju a i samog Putina dok drži govor pred zidinama Kremlja. Ukrajina je isplanirala ni manje ni više – da na prepad zauzme Zmijsko ostrvo.

Aleksej Arestovič, savetnik Vladimira Zelenskog čak je pompezno najavio “veliki udarac” koji će Rusija dobiti baš na 9. maj. Toliko veliko samopouzdanje od predesedničkog savetnika bio je odraz isplanirane vojne akcije koja se ubrzo pretvorila u pravu katastrofu po Ukrajinu, velike žrtve i velike pokušaje da se taj fijasko sakrije od i svoje i svetske javnosti.

Situacija na frontovima sve lošije se odvija po Ukrajinu i pošto su njeni političari konstantno lagali svoj narod o nekakvim velikim pobedama Ukrajine, Kijev je morao da izvede neku akciju koja bi žestoko medijski odjeknula a da bude dovoljno malog obima kako bi Ukrajina, lišena moći operativnog dejstva većim jedinicama – uspela da je izvede.

Ukrajina je videla svoju šansu da na brzinu zauzme Zmijsko ostrvo i na taj način ostvari ne samo veliku propagandnu pobedu nego da na taj način i zaštiti prilaz Odesi, ali i da eventualno na ostrvo instalira protivbrodske sisteme kojima bi mogla da ugrozi rusku flotu čak do Sevastopolja. Zapadni savetnici koji vedre i oblače u Ukrajini, skrojili su ovaj plan.

Čini se da je Rusija saznala za ukrajinski plan i Ukrajince navela u klopku. Ukrajina je danima osmatrala Zmijsko ostrvo i u jednom trentku uništila ruski PVO sistem na ostrvu – kada je posle toga Rusija povukla malobrojnu posadu ostrva.

Tada je Ukrajina zagrizla mamac i Arestovič najavljuje veliku feštu za 9. maj – sa namerom da ponizi Ruse.

Ukrajina je krenula sa helikopterskim i pomorskim desantom na gotovo nebranjeno ostrvo- Međutim, ruske snage su dozvolile da Ukrajinci slete helikopterima i onda je ih je napala – kada su najranjiviji, u momentu kada iskrcavaju helikopterski desant.

Ruske rakete i avijacija zbrisale su ukrajinski desant a ubrzo napadnute su i pomorske snage koje su sa manjim ali brzim desantnim čamcima krenule put ostrva. U par dana, koliko su Ukrajinci iz petnih žila pokušavali da zauzmu ostrvo – poginulo je 50 ukrajinskih vojnika, oboreno sa 3 ukrajinska Suhoja Su-24 i jedan Su-27 kao i 3 helikoptera Mi-8 sa kompletnim desantima, uz jedan borbeni Mi-24. Potopoljen je i ukrajinski desantni čamac “Stanislav”, ali i dva drona “Bajraktara”

Po rečima ruskog ministarstva odbrane, na kamenu Zmijskog ostrva ostalo je da leži 24 tela poginulih ukrajinskih komandosa.

Suočena sa katastrofom, Ukrajina je pokušala da stranim i svojim medijima prikaže kako su tu na ostrvu u stvari ukrajinski avioni bombardovali – ruske helikoptere, i dosta stranih medija je to prenelo. Pošto obe zemlje koriste praktično iste letelice, ukrajinci su čak i pustili snimak uništenja sopstvenog helikoptera, poturajući ga kao “ruski”. Ali očigledno se vidi kako iz helikoptera iskaču vojnici i odmah zaležu u borbeni položaj, što rade snage koje napadaju a ne one koje eventualno dolaze da dostave snabdevanje ili popunu.

Međutim Ukrajina je morala da prizna pogibiju jednog od njihovih najboljih pilota – pukovnika Igora Bedzaja – ali bez ikakvih navoda gde i kako je poginuo, samo šturo saopštenje ministra odbrane Ukrajine.

To je počelo da odmotava klupko – pukovnik je poginuo upravljajući jednim od tri helikoptera koji su pokušali spuštanje na Zmijsko ostrvo.

Smrt pukovnika Bedzaja dolazi bez ikakvog objašnjenja što je neverovatno za Ukrajince koji imaju običaj da pišu hvalospeve o herojskim podvizima svojih poginulih oficira, što navodi na zaključak da Ukrajinci i nemaju čime da se pohvale.

Kao odmazdu i tačku na “i” – i potvrdu poraza Ukrajine na tom sektoruu, Rusija je izvela monumentalne napade na Odesu i njenu okolinu, “kinžalima” ali i “Kalibrima”, uništavajući skladišta Zapadne opreme koja je dopremljena u Ukrajinu ali, čini se i smeštaja gde su bili Zapadni instruktori koji su obučavali Ukrajince za korišćenje te opreme.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:31

UKRAJINA: SAD odobrile novi paket pomoći od 150 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track