DUERTE OTIŠAO U PROŠLOST Bajden pozvao novog predsednika Filipina Markosa! Čestitam na ubedljivoj pobedi
Foto: EPA / Michael Reynolds

halo predsedniče

DUERTE OTIŠAO U PROŠLOST Bajden pozvao novog predsednika Filipina Markosa! Čestitam na ubedljivoj pobedi

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas Ferdinanda Markosa mladjeg i čestitao mu na, kako izgleda, ubedljivoj pobedi na filipinskim predsedničkim izborima, rekao je ambasador Manile u Vašingtonu.

Bajden je medju prvim svetskim vodjama koji je priznao izborni trijumf Markosa mladjeg, sina bivšeg svrgnutog diktatora, čija kandidatura je zabrinula aktiviste za odbranu ljudskih prava i demokratske grupe i organizacije koje se zalažu za demokratiju.

"Predsednik Bajden mu je preneo da se Vašington raduje da radi sa njim i naveo zajedničku istoriju dugogodišnjih saveznika", rekao je za AP filipinski ambasador Hose Manuel Romulades, dodajući da su Bajden i Markos razgovarali "više od deset minuta".

Markos mladji osvojio je više od 31 milion glasova, prema nezvaničnim podacima, na izborima održanim u ponedeljak, i predvidja se da će to biti jedna od najsnažnijih podrški za nekog filipinskog predsednika u poslednjih nekoliko godina.

Markos mladji naveo je snažne odnose izmedju Manile i Vašingtona i rekao da će njegova administracija raditi na tome da nastavi nadgradnju tih odnosa.

Pozvao je Bajdena na svoju inauguraciju 30. juna, ali je američki predsednik ; rekao da je zauzet rešavanjem mnogih hitnih pitanja zbog kojih će možda morati da ostane u SAD, ali da će poslati visoku delegaciju, rekao je filipinski ambasador za AP.

Ferdinand ;Markos ;mladji proglasio je juče pobedu na predsedničkim izborima. Markosov portparol preneo je da je novoizabrani predsednik obećao da će biti lider "svih Filipinaca".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track