ŠVEDSKA SE SPREMA ZA NAJGORI SCENARIO AKO UĐE U NATO PAKT: Bićemo na meti ruskih hakera, a slede i druge agresivne mere!
Foto: Shutterstock

analiza bezbednosne politike vlade

ŠVEDSKA SE SPREMA ZA NAJGORI SCENARIO AKO UĐE U NATO PAKT: Bićemo na meti ruskih hakera, a slede i druge agresivne mere!

Planeta -

Švedska može očekivati da će biti meta ruskih hakerskih napada i drugih agresivnih mera ako odluči da se pridruži NATO-u, navodi se u analizi bezbednosne politike vlade te nordijske države, koju će kabinet premijerke Magdalene Andersson koristiti kao osnovu za odluku o članstvu u NATO-u, predstavljene danas u parlamentu.Iako vidi očigledne bezbednosne prednosti u članstvu u NATO-u, analiza takodje navodi brojne operacije koje će verovatno preduzeti Rusija ako se Švedska pridruži alijansi.

To uključuje različite vrste hibridnih napada, narušavanje švedskog vazdušnog prostora ili voda, i pretnje eventualnom upotrebom nuklearnog oružja u regionu Baltičkog mora.

U izveštaju se navodi da tekući rat Rusije protiv Ukrajine ograničava mogućnosti za napade na druge zemlje, ali napominje da Rusija i dalje ima kapacitet za ograničen broj neprijateljskih mera protiv zemalja poput Švedske.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track