KUVA SE U AZIJI, G7 OŠTRO UPOZORIO KINU! Članice Grupe 7 zatražile od Kine da podrži Ukrajinu i ne pomaže Rusiju, ALI TO NIJE SVE
Foto: Cigdem Simsek / Alamy / Alamy / Profimedia

ozbiljna situacija

KUVA SE U AZIJI, G7 OŠTRO UPOZORIO KINU! Članice Grupe 7 zatražile od Kine da podrži Ukrajinu i ne pomaže Rusiju, ALI TO NIJE SVE

Planeta -

Članice Grupe 7 pozvale su Kinu da odlučno traži od Rusije da prekine rat u Ukrajini, a istakli su i da na Tajvanu mora da se očuva mir i stabilnost.

U neuobičajeno oštroj poruci Kini, ministri spoljnih poslova članica Grupe 7 izrazili su zabrinutost da bi kinesko-ruski sporazum o "bezgraničnom partnerstvu", potpisan pre invazije na Ukrajinu, mogao da umanji efekte zapadnih sankcija Rusiji, prenosi Politiko.

Kina, Džo Bajden
foto: Profimedia, EPA-EFE/Yuri Gripas

Ovo utoliko pre, kako se navodi, zbog toga što je Kina više puta ponovila da smatra da su te sankcije nezakonite i da će nastaviti sa normalnim trgovinskim aktivnostima sa Rusijom.

- Ohrabrujemo Kinu da, u skladu sa međunarodnim pravom, podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine i njene međunarodno priznate granice, kao i da od Rusije odlučno traži da prekine agresiju na Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

Kina, Rusija
foto: Shutterstock

Pored toga, Kina se poziva da ne pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine, da ne potkopava sankcije koje su joj nametnute, da ni na koji način ne opravdava akciju ruske vojske i da ne učestvuje u manipulacijama informacijama i dezinformacijama, čiji je cilj da se legitimizuje napad na Ukrajinu.

Kako prenosi Politiko, u saopštenju se ne navodi kakve bi posledice eventualno snosila Kina ukoliko se bude ponašala drugačije od ovih zahteva.

Članice Grupe 7 su SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Kanada.

(Kurir.rs/ Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track