ŠVEDSKE VLASTI ŽELE U NATO, OMLADINA NIJE TAKO SIGURNA: Evo šta kažu mladići koji će prvi, ako treba ići u rat!
Foto: EPA/SOREN ANDERSSON

anketa

ŠVEDSKE VLASTI ŽELE U NATO, OMLADINA NIJE TAKO SIGURNA: Evo šta kažu mladići koji će prvi, ako treba ići u rat!

Planeta -

Mladi Šveđani uzrasta od 18 do 29 godina su starosna grupa koja najmanje podržava pridruživanje NATO vojnom savezu, dok stariji Šveđani za koje je malo verovatno da će biti regrutovani u ratno vreme mnogo češće podržavaju taj predlog.

Ukupno 43 procenta švedskih muškaraca starosti od 18 do 29 godina, demografska grupa koja će se najverovatnije boriti u ratu, reklo je da je za ulazak u NATO, dok je 43 procenta reklo da nije za i da želi da zemlja ostane neutralna .

Za žene u istoj starosnoj dobi, podrška članstvu u NATO-u skače na 45 odsto, a samo 32 odsto reklo je da su protiv tog predloga, prema anketi koju je sprovela firma Novus, prenosi emiter SVT.

„Još uvek je slučaj da je muškaraca isto toliko za koliko i protiv. Oni stoje i vagaju, to nije jasno ne, ali prilično jasno 'bunar'. Skoro svaki drugi želi da se pridruži, a skoro svaki drugi ne želi da se pridruži“, rekao je izvršni direktor Novusa Torbjorn Sjostrom za emiter.

„Sveukupno gledano... mladi više oklevaju oko članstva od starijih“, dodao je Sjostrom.

Za Šveđane starosti od 65 do 79 godina — za demografsku kategoriju koja je najmanje verovatno da će se boriti u vojnom sukobu — broj koji podržava članstvo u NATO-u raste na 61 odsto.

Što se tiče opšte švedske javnosti, 53 procenta kaže da zaostaje za podnošenjem zahteva za pridruživanje NATO-u, što je povećanje sa 48 procenata prošle nedelje.

64 odsto je takođe reklo da bi Švedska trebalo da se prijavi za NATO ako to učini susedna Finska, što su sada potvrdili da će i učiniti.

Finski predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin izjavili su u četvrtak da podržavaju članstvo u NATO-u i formalno najavili da će podneti zahtev u nedelju, čekajući glasanje u finskom parlamentu, što većina posmatrača smatra gotovim zaključkom.

Prosečan Finac je takođe dramatično promenio svoje mišljenje o članstvu u NATO od ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Anketa objavljena prošlog ponedeljka otkrila je da je 76 odsto Finaca podržalo pridruživanje alijansi, sa samo 20 do 30 odsto u prethodnim godinama.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track