00:38

UŽIVO 83. DAN RATA U UKRAJINI Počela evakuacija Marijupolja

blog

83. DAN RATA U UKRAJINI Finska, Švedska zajedno predaju zahtev za članstvo u NATO; Medvedev: Nećemo dozvoliti 3. svetski rat

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 83 dana.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, utorak 17.maj

* Podoljak: Obustavljeni pregovori sa Rusijom

* Ukrajinski mediji: Ruski napad nedaleko od Lavova

* Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

* Lavrov o ulasku Finske i Švedske u NATO

Medvedev: Rusija neće dopustiti izbijanje Trećeg svetskog rata

Rusija neće dopustiti izbanje Trećeg svetskog rata, ali je u slučaju napada u stanju istog trena da snažno odgovori, rekao je zamenik predsjednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu nakon posete nuklearnom centru u Sarovu.

Nuklearni štit zemlje nazvao je "arsenalom modernog, pouzdanog i efikasnog oružja", koje "i danas hladi ambicije onih koji su svojim i tuđim rukama spremni da pokrenu Treći svetski rat".

"Nećemo dopustiti takvu situaciju. Ali prisiljeni smo stalno da podsećamo da smo u slučaju napada na našu zemlju u stanju istog trena da uputimo izuzetno snažan odgovor. Odbiti svaku agresiju koja preti našoj državi", napisao je Medvedev, a preneli svetski mediji.

Stejt department pokrenuo program za prikupljanje dokaza o zločinima u Ukrajini

Američki Stejt department u utorak je objavio pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o zločinima u Ukrajini.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da će takozvana "Opservatorija konflikta" obuhvatati dokumentovanje, proveru i prosleđivanje javnih dokaza o ruskim akcijama u Ukrajini. Izveštaji i analize će biti dostupni na vebsajtu novog programa.

SAD: Uspeli napori da se Rusiji uskrati pristup visokoj tehnologiji

U velikim razmerama uspeli su zajednički napori Evropske unije i SAD da Rusiji ograniče pristup visokoj tehnologiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, saopštila je danas američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo.

Ona je, nakon povratka sa sastanka saveta za trgovinu i tehnologiju EU i SAD u blizini Pariza, rekla da sankcije Rusiji "imaju snažan i značajan efekat" i da je toj zemlji smanjen izvoz za 80 odsto od februara.

"U suštini smo prestali da šaljemo visokotehnološke proizvode u Rusiju, što im je potrebno za njihovu vojsku", rekla je Raimondo.

Predstavnici Komisije EU i Bajdenove administracije dogovorili su se da dalje koordiniraju svoje akcije "kako bi se ublažili negativni uticaji" ruskog rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju.

Švedska i Finska zajedno predaju zahtev za članstvo u NATO

Švedska i Finska će u sredu zajedno predati svoje zahteve za članstvo u NATO, rekla je švedska premijerka Magdalena Anderson.

"U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo ovaj proces, a sutra ćemo podneti zahteve", rekla je ona.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO sa čak 95 posto glasova, istog dana švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je zahtev svoje zemlje za članstvo u NATO.

Rojters: Borci iz Azovstalja stigli u bivšu kaznenu koloniju

Sedam autobusa s ukrajinskim borcima koji su nedeljama pružali otpor ruskim snagama u Azovstalju, stiglo je danas u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivka u blizini Donjecka, rekao je Rojtersu očevidac.

Ruska novinska agencija TASS navodi da ruski Istražni odbor planira da ispita vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima".

Zelenski razgovarao sa Makronom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je vodio "dug i smislen" telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Dvojica lidera razgovarali su o situaciji u Ukrajini, pregovaračkom procesu, Azovstalju ali i EU sankcijama i zahtevu Kijeva za status kandidata za članstvo u EU.

Osetljive informacije

Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra obrane, rekla je da zna koliko se još ukrajinskih vojnika nalazi u Azovstalju ali da neće to da kaže jer se radi o "osetljivim informacijama".

Rusija od suda zatražila da se Azov proglasi terorističkom organizacijom

Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinski Azov proglasi terorističkom organizacijom.

"Sudski postupak proglašenja ukrajinske paravojne nacionalističke grupe Azov terorističkom organizacijom i zabrane delovanja Azova na teritoriji Ruske Federacije zakazan je za suđenje 26. maja”, objavilo je rusko Ministarstvo pravosuđa, a preneo Interfaks.

Borelj: EU neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da blok neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme dok se rat protiv Rusije nastavlja na njenoj teritoriji.

"Evropska unija neće dozvoliti Ukrajini da ostane bez opreme", poručio je Borelj.

Dodao je da je ruska vojska pretrpela "impresivne gubitke", ukoliko se ispostavi da su brojevi i izveštaji tačni.

"Ne bih se usudio da postavljam hipotezu o tome koliko dugo Rusija može da se odupire. Ako je tačno da je Rusija izgubila 15 odsto svojih trupa od početka rata, ovo je svetski rekord gubitaka vojske koja je upala u neku zemlju", rekao je Borelj.

Zaharova: SAD "guraju" Švedsku i Finsku u NATO

Sjedinjene Američke Države "gurajući" Finsku i Švedsku da uđu u NATO daju odrešene ruke Rusiji, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"To što sada Finska i Švedska rade pod pritiskom Vašingtona, ali ne i njihovi narodi, već njihove političke snage, daju odrešene ruke Rusiji" rekla je ona a prenosi Sputnjik.

Zaharova je dodala da to moraju da imaju na umu kada sledeći put "izmisle još jednu rusku pretnju" prehrambenoj i energetskoj bezbednosti.

Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstalj

Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima koji su se skrivali u čeličani Azovstalj u Mariupolju napustilo je tu fabriku, javlja Rojters.

Predsednik ruskog parlamenta protiv razmene zatvorenika iz Marijupolja

Predsednik ruskog parlamenta izjasnio se protiv razmene svih zatvorenika, misleći pre svega na one iz Marijupolja.

"Nacistički zločinci nisu predmet razmene. Oni su ratni zločinci i moramo učiniti sve da ih dovedemo pred pravdu", rekao je Vjačeslav Volodin tokom plenarne sednice.

Ukrajina se, s druge strane, nada razmeni više od 260 svojih vojnika koji su napustili Azovstalj. Neki od ukrajinskih boraca u Marijupolju pripadaju ultradesnoj grupi Azov, koju Moskva smatra neonacističkom jedinicom.

Volodin je rekao da Rusija čini sve da omogući zdravstvenu njegu ranjenim ukrajinskim zatvorenicima i da ih tretira humano.

"Što se tiče nacista, naša pozicija ostaje čvrsta, jer je to jedan od ciljeva specijalne vojne operacije", rekao je on.

Podoljak: Obustavljeni pregovori sa Rusijom

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni. Proces je obustavljen, ali to ne znači da stranke na kraju neće sesti za pregovarački sto.

Podoljak je rekao da se zahtevi ruske strane nisu promenili, za razliku od stanja na frontu.

"Danas je pregovarački proces suspendovan. Posle istanbulskog komunikea nema promena, nema napretka. Ruska Federacija i dalje ostaje u svom stereotipnom razmišljanju. Ali svaki rat će se završiti za pregovaračkim stolom", dodao je Podoljak.

Putin: Situacija u Ukrajini posledica loše osmišljene politike Zapada

"Sve što se sada dešava, uključujući na naše veliko žaljenje i Ukrajinu, povezano je sa loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada", poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru.

Pročitajte više OVDE

Finski parlament izglasao članstvo u NATO

Finski poslanici su u odobrili odluku o podnošenju zahteva za članstvo u NATO sa 188 glasova za i 8 protiv.

Izveštaj Rusa o evakuaciji iz Azovstalja

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 265 ukrajinskih boraca "predalo" u opkoljenoj čeličani Azovstalj u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju.

Više od 50 je "teško ranjeno", saopštilo je ministarstvo, dodajući da su oni kojima je potrebna medicinska nega prebačeni u bolnicu u gradu Novoazovsku, istočno od Mariupolja.

Ruske vlasti objavile su slike, kako tvrde, ranjenih ukrajinskih vojnika koji su napustili čeličanu i koji su sada u ruskom pritvoru.

Podoljak: Obustavljeni pregovori sa Rusijom

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni. Proces je obustavljen, ali to ne znači da strane na kraju neće sesti za pregovarački sto. Podoljak je rekao da se zahtevi ruske strane nisu promenili, za razliku od stanja na frontu.

"Danas je pregovarački proces suspendovan. Posle istanbulskog komunikea nema promena, nema napretka. Ruska Federacija i dalje ostaje u svom stereotipnom razmišljanju. Ali svaki rat će se završiti za pregovaračkim stolom", dodao je Podoljak, prenosi RTS.

Rusi: Nema pregovora s Ukrajinom

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da se trenutno ne vode pregovori između Rusije i Ukrajine, prenosi novinska agencija Interfax.

"Ne, pregovori se ne nastavljaju. Ukrajina se praktično povukla iz pregovaračkog procesa", rekao je ruskim novinarima, prenosi Index.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao za BBC da razume potrebu za dijalogom s Rusijom - i da s njihove strane nisu svi "diplomatski mostovi spaljeni".

Parlament Finske danas o prijavi u NATO

Finski parlament će danas glasati o prijavi te zemlje za članstvo u NATO-u, prenosi finski javni servis Yle.

Odbor za spoljne poslove jednoglasno je podržao prijavu, ocenjujući da Finska mora da postane članica NATO-a.

Lavrov: Ulazak Finske i Švedske u NATO neće napraviti razliku, Moskva će izvući zaključke

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva sagledati kako će teritoriju Švedske i Finske koristiti NATO, iz čega će "izvući zaključke".

- Da vidimo kako će njihovu (finsku i švedsku) teritoriju zapravo koristiti Severnoatlantska alijansa, pa ćemo izvući zaključke - rekao je Lavrov.

On je dodao i da Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama NATO-a. Opširnije OVDE

Sergej Lavrov
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Snimci predaje boraca iz čeličane Azovstalj

Na društvenim mrežama pojavii su se i prvi snimci, gde se vidi, kako tvrde ruski mediji, predaja boraca iz čeličane, dok ukrajinske vlasti, kako navodi Sky News, izbegavaju termin "predaja". Opširnije OVDE.

Rusi tvrde da su gađali konvoj oružja sa Zapada

Rusija tvrdi da je pogodila "pošiljku američkog i evropskog oružja u raketnom napadu u blizini ukrajinske oblasti Lavov, koja je i sama blizu granice sa Poljskom".

Ove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

Rusija proteruje finske diplomate

Rusija proterala dvoje zaposlenih u finskoj ambasadi.

Zelenski razgovarao sa Šolcom

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izrazio je zahvalnost za nemačku pomoć nakon razgovora sa kancelarom Olafom Šolcom.

On je rekao da su razgovarali o povećanim sankcijama Rusiji i izgledima za mir.

Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je danas zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Ovaj potez označava formalni korak Stokholma ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD - okončavajući decenije vojne neutralnosti.

Ukrajina tvrdi da ima mnogo žrtava u ruskim raketnim udarima severno od Kijeva

Ukrajinske vlasti saopštile su u utorak da je ima dosta žrtava u ruskim raketnim udarima daleko od linija fronta, ali da su ruski napori da napreduje odbijeni.

U Černigovskoj oblasti severno od Kijeva, Vjačeslav Čaus, načelnik vojne administracije, rekao je da su Rusi jutros ispalili projektile na selo Desna.

- Ima mrtvih i mnogo ranjenih, naveo je Čaus, ne navodeći šta je bila meta.

Ranjenci iz Azovstalja stigli u Novoazovsk

Oko 53 ranjena ukrajinska vojnika, koji su kasno sinoć autobusom evakuisani iz čeličane Azovstalj, stigli su u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, javlja SkyNews.

Novoazovsk je oko 50-ak kilometara istočno od Mariupolja, a vojnici su tamo prebačeni u bolnicu. Još 211 ljudi odvedeno je u Olenivku, oko 80 kilometara na sever.

Oni će biti razmenjeni s ruskim vojnim zarobljenicima kako bi se vratili kući, saopštolo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Ukrajinski mediji: Ruski napad nedaleko od Lavova

Rusi su raketirali vojnu bazu kod Lavova, 15 kilometara od granice Ukrajine s Poljskom

Rakete padale 15 kilometara od Poljske

Vojna baza koja je bila meta napada nalazi se na svega 15ak kilometara od granice s Poljskom, objavio je na telegramu Maksim Kozitskij, šef regionalne vojne uprave Lavov.

Rusko ministarstvo: Evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja

Ruska agencija Ria Novosti piše, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, da je počela evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja.

Agencija navodi da je evakuacija rezultat dogovora ruskih i ukrajinskih vojnih pregovarača i dodaje da će ranjeni Ukrajinci humanitarnim koridorom biti prebačeni u bolnicu na teritoriji Donjecka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track