RAZLIČITA BOJA KOŽE, RAZLIČIT TRETMAN? Kina ukazala na rasističku politiku Sjedinjenih Država
Foto: Printscreen Youtube/WGRZ-TV

sad-kina

RAZLIČITA BOJA KOŽE, RAZLIČIT TRETMAN? Kina ukazala na rasističku politiku Sjedinjenih Država

Planeta -

Odnosi Vašingtona i Pekinga su proteklih godina sve gori i nijedna vlada ne propušta priliku da ukaže na nedostatke one druge.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen objavio je na Tviteru pomalo uznemirujuće scene hapšenja Džordža Flojda i ubice iz Bafala, jednu pored druge.

Prilikom hapšenja Flojda zbog sumnje da je pokušao nešto da kupi sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, policajac Derek Šovin osam minuta klečao na njegovom vratu dok je Flojd, inače Afroamerikanac, krkljao da ne može da diše.

Sa druge strane, na fotografiji hapšenja Pejtona Gendrona koji je otvorio vatru ispred i u supermarketu u Bafalu, u većinski afroameričkom kvartu, i ubio 10 osoba, vide se dvojica policajaca kako bez ikakve upotrebe sile hapse momka obučenog u maskirnu odeću. Gendron je belac.

"Druga boja, drugi tretman? Da li na ovaj način američka vlada štiti ljudska prava", naveo je Džao Liđijen.

Sjedinjene Države koje muku muče sa porastom nasilnog kriminala, rasnim profilisanjem i nasilnim hapšenjem Afroamerikanaca, kritikuju Peking zbog tretmana njihove muslimanske manjine Ujgura i optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava. Ove optužbe Peking odbacuje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja