LIBIJA NA KORAK DO NOVOG SUKOBA Ima mrtvih u žestokom okršaju zaraćenih frakcija na ulicama Tripolija (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/Yousef Murad

ponovo pala krv

LIBIJA NA KORAK DO NOVOG SUKOBA Ima mrtvih u žestokom okršaju zaraćenih frakcija na ulicama Tripolija (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Automobili su goreli, uništeno je nekoliko objekata, a vozila hitne pomoći evakuisala su, za sada, nepoznat broj ranjenih u sukobima rivalskih frakcija libijske vlade u Tripoliju.

Jedan od premijera Fathi Bašaga se posle nekoliko časova vratio u Sirte.

Period relativnog mira u Libiji raspršio se u oblaku dima, koji je kuljao iz zapaljenih automobila i zgrada oštećenih u sukobima pristalica rivalskih vlada, na čijem se čelu nalaze Fathi Bašaga i Abdul Hamid Dbeiba.

Sukobi su izbili u sredu pre podne kad je Bašaga uz pratnju pripadnika brigade El Navasi došao u prestonicu pokušavajući da preuzme vlast iz ruku šefa privremene vlade Abdula Hamida Dbeibe.

Haos u Libiji, koji traje još od pada režima i ubistva Moamera el Gadafija 2011. godine, dobio je dodatni zamah posle neuspelog pokušaja lokalnih frakcija i međunarodne zajednice da zemlju na neki način ujedine održavanjem predsedničkih izbora.

Libija
foto: AP/Yousef Murad

Izbori su posle kilavih priprema i oružanih sukoba u kojima su učestvovale bezmalo sve frakcije i lokalne milicije, odloženi na neodređeno vreme, čime je prema slovu prethodnog dogovora o izborima okončan i mandat Dbeibine privremene vlade.

Posle silnog natezanja, parlament je pod kontroverznim okolnostima, na čelo vlade izabrao Bašagu, ali je njegov rival taj potez odbacio kao neprihvatljiv, najavljujuću da će ostati premijer do izbora predsednika i vlade.

Bašaga, koji je popularnost stekao najavljujući borbu protiv korupcije i uticaja milicija, u međuvremenu je u velikoj meri izgubio veliki deo harizme, stupajući u saveze sa dojučerašnjim političkim protivnicima, pa sada, ni Dbeiba, ni on ne predstavljaju "glas naroda".

Stanovnici Tripolija, kako javljaju lokalni mediji, nekoliko sati su strahovali da će se ponoviti scene od pre nekoliko godina, kad je grad mesecima opsedao general Kalifa Haftar, ali se Bašaga, ubrzo, vratio u Sirte.

Libija, Fati Bašaga
foto: AP/Yousef Murad

U borbama je ubijen najmanje jedan borac brigade El Navasi.

- Otišli smo kako bismo sačuvali bezbednost stanovnika Tripolija - saopštio je Bašagin kabinet dok je, istovremeno, Dbaiba upozorio da će prestonicu "braniti čeličnom pesnicom".

Sve strane sukobile su se i početkom aprila, kada je, takođe, zapaljeno nekoliko automobila, dok su dvojica pripadnika El Navasi brigade ubijena.

- Sukobi nisu bili ništa više od prepirke između braće - saopšila je tada komanda stabilizacionih snaga.

Nešto ranije, Dbeiba je navodno bio meta napadača, koji su nepoznati napadači pokušali da ga ubiju dok se vozio sa posla. Ovaj incident nikada nije do kraja razjašnjen.

Libija, Fati Bašaga
foto: AP/Yousef Murad

Sukobi Dbeibe i Bašage oko premijerskog mesta predstavljaju nastavak istinskog rata koji se već godinama vodi između oružanih grupa sa istoka Libije, na čijem čelu se nalazi general Kalifa Haftar i njegovih rivala sa zapada te države.

Suštinski, prilično razjedinjena međunarodna zajednica je svesna činjenice da nema lakog rešenja krize koja je nastala posle ubistva Muamera Gadafija, pa mogućeg saveznika u procesu stabilizacije Libije traži u budućem pobedniku predsedničkih izbora.

Datum održavanja izbora je, međutim, nemoguće predvideti, jer su najznačajniji kandidati za prvog direktno biranog predsednika Libije Gadafijev sin Sejf el Islam, samozvani "feldmaršal" Kalifa Haftar, Dbeiba - premijer koji je obećao da se neće kandidovati, te bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bašaga.

Dbaiba je, uz "feldmaršala" Haftara i Sejfa el Islama, bio na listi predsedničkih kandidata koje Vašington smatra "suštinski neprihvatljivim", što zbog poternica koje su raspisali različiti sudovi, što zbog drugih grehova, poput korupcije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track