ZEMLJA JE PREPLAVLJENA ORUŽJEM! Uznemirujući izveštaj američkog ministarstva
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

sad

ZEMLJA JE PREPLAVLJENA ORUŽJEM! Uznemirujući izveštaj američkog ministarstva

Planeta -

Američki proizvođači oružja u poslednje dve decenije proizveli su preko 139 miliona pištolja za komercijalno tržište, uključujući 11,3 miliona samo u 2020. godini, navodi se u novom vladinom izveštaju.

U istom razdoblju SAD je uvezao još 71 milion komada vatrenog oružja, a izvezao samo 7,5 miliona. Drugim rečima, SAD su bukvalno preplavljene vatrenim oružjem.

Zbog toga, stopa nasilja, ubistava i samoubistava je porasla, navodi se u izveštaju ministarstva pravosuđa.

Izveštaj pokazuje da su Amerikanci, iako preferiraju poluautomatske jurišne puške koje se često pojavljuju u masovnim pucnjavama, mahom kupovali poluautomatske pištolje od 9 mm koji su jeftiniji, precizniji i jednostavniji za upotrebu, pa ih često koristi i policija, prenosi Hina.

U izveštaju se navodi i da su nadležni uočili porast broja neregistrovanih "nevidljivih pištolja" koji mogu da se naprave kod kuće od delova kupljenih onlajn ili odštampanih u 3D printeru.

Sve više je i pištolja i pušaka s kratkom cevi, koji su jednako smrtonosni i moćni kao poluautomatske jurišne puške.

Izveštaj je objavljen nakon što je u gradu Bafalu u Njujorku 18-godišnji belac ubio je deset Afroamerikanaca.

Tu nije kraj pucnjavama. U Laguna Vudsu u Kaliforniji, muškarac je ubio petero ljudi u crkvi koju su posećivali Tajvanci. U Milvokiju, više od 20 osoba je ranjeno u pucnjavi u centru grada.

Prošle sedmice, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da je broj smrtnih slučajeva od oružja u SAD-u u 2020. na istorijskom maksimumu.

U SAD-u je u 2020. bilo 19.350 ubistava , gotovo 35 posto više nego 2019, i 24.245 samoubistava vatrenim oružjem, što je porast od 1,5 posto u poređenju sa prošlom godinom.

Stopa ubistava vatrenim oružjem 2020. bila je 6.1 na 100.000 stanovnika, što je najveći broj u poslednjih 25 godina.

U poslednje dve decenije, industrija oružja je značajno ojačala. Primera radi, u 2000. godini u SAD-u su bila 2222 registrovana aktivna proizvođača, dok je u 2020. taj broj dosegao 16.963.

Godišnja proizvodnja pištolja za komercijalne svrhe takođe je skočila.

Od oružja prodatog 2020. godine, gotovo polovina su bili pištolji čiji se udeo na tržištu od 2000. do danas udvostručio - godine 2020. na tržište je ušlo 5,5 miliona pištolja i gotovo milion revolvera.

Zvaničnike sve više brinu "uradi sam" pištolji kojih je pre pet godina otkriveno svega 1758, dok je 2021. zaplenjeno čak 19.244 takva pištolja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track