ANALIZA KOJA SE KIJEVU NEĆE SVIDETI: Zbog ovog poteza saveznika, Ukrajina je precenila svoje snage! To je uvod u katastrofu!
Foto: Profimedia, Printscreen

politiko

ANALIZA KOJA SE KIJEVU NEĆE SVIDETI: Zbog ovog poteza saveznika, Ukrajina je precenila svoje snage! To je uvod u katastrofu!

Planeta -

Portal Geopolitika News je objavio najvažnije delove veoma interesantnog članka portala Plitiko, koji svojim pristupom i realnim sagledavanjem situacije u današnjoj Ukrajini odudara od uobičajenih medijskih šablona na Zapadu nakon ruske vojne intervencije u toj zemlji 24. februara.

Autori članka su Patrik Porter (profesor međunarodne bezbednosti i strategije na Univerzitetu u Birmingemu), Benjamin H. Friedman (direktor političkih poslova u odbrambenim prioritetima) i Džastin Logan (viši saradnik na Kejto institutu).

Insistiranje da SAD i njihovi saveznici u NATO-u žele upravo ono što Ukrajina radi je razumljiva, ali opasna politika, rekli su autori u uvodu svog teksta.

Takvo insistiranje ne samo da rizikuje da nas potencijalno uvuče u nuklearni rat, već rizikuje i da Ukrajini da lažne nade i odloži sporazum (sa Rusijom, op. a.). A naše prirodne simpatije prema Ukrajini ne treba mešati sa potpuno usaglašenim interesima, navodi se u istom tekstu.

Dalje se kaže da je ruska invazija širom Zapada izazvala veliki izliv podrške i solidarnosti sa Ukrajinom, dok su članice NATO-a omogućile Ukrajini da se efikasno odupre isporuci oružja, razmeni obaveštajnih podataka i antiruskim sankcijama. Pominje se snažna posvećenost britanskog premijera Borisa Džonsona da pomogne Kijevu, a „čak i predsednik Džo Bajden tvrdi da Ukrajina nije samo humanitarni cilj za Sjedinjene Države, već i prva zemlja u globalnom ratu između slobode i autokratije."

Međutim, istovremeno su britanska i američka vlada jasno stavile do znanja Kijevu da neće dobiti svo oružje koje žele niti će biti direktno uključene u sukob sa Rusima uvođenjem zone zabrane letova ili raspoređivanjem njihove snage. „Ovo oklevanje odražava očiglednu divergenciju interesa između Zapada i Kijeva“, navodi se u tekstu. Ovaj stav, odnosno opreznost Zapada prema Rusiji je razumljiv, jer je reč o zemlji sa nuklearnim arsenalom, dok „eskalacija služi interesima Ukrajine“, navodi se u tekstu.

Ovo je otvorilo jaz u zapadnim prestonicama između radova koji sugerišu spoljnu granicu inkluzije i reči koje sugerišu harmoniju interesa, navodi se u tekstu POLITICO.

Dalje se kaže da je takav jaz opasan jer, s jedne strane, „privlači domaće (ukrajinske, op.a.) pozive na eskalaciju, uključujući zahteve za maksimalne ratne ciljeve, od povratka Krima do direktne vojne intervencije “, a sa druge strane, retorika Bele kuće takođe podriva sopstveno odbijanje da se povinuje zahtevima Ukrajine za tako visokorizičnom pomoći, kao što je „zona zabranjenih letova i potpuno ekonomsko zatvaranje Rusije ili raspoređivanje sopstvenih vojnih snaga , potkopavajući sopstvenu uzdržanost“.

„Tvrdnje o potpuno pomirenim interesima mogu da podstaknu snove Ukrajine o potpunoj pobedi, koji će verovatno biti neodrživi i samo doprinose produženju rata“, rekao je POLITICO.

Iako su mirovni pregovori sada u zastoju, mogli bi da ožive kada ruski pritisak na Donbas ili uspe ili stane, a Ukrajini bi ponovo mogla da bude predstavljena sramna mirovna ponuda – gubitak Krima, prihvatanje veće autonomije za veći deo Donbasa, posveta politička i vojna neutralnost. Ako Kijev misli da je podrška Zapada beskonačna ili da će postati direktnija, mogao bi na kraju da odbije dogovor koji je trebalo da sklopi i da trpi jer pomoć na koju se oslanjao ne uspeva da se materijalizuje, navodi se u članku uticajnog američkog medija.

Sva ova obećanja „gvozdene“ podrške, „prazne sugestije konačnog članstva u NATO-u“, „ostavile su Ukrajinu u ranjivoj ničijoj zemlji: bez štita pravog zapadnjačkog opredeljenja“. „Tokom ovog kobnog „flertovanja“ bilo je obećanja o „100%“ podrške, uzaludnih nagoveštaja o mogućem članstvu u NATO-u i uspostavljanju bezbednosnog partnerstva, praćeno povećanjem materijalne i vojne pomoći koja nije bila garantovana“, navode autori.

„Oni koji naoružavaju Ukrajinu možda ne rizikuju dovoljno da bi odgovarali Ukrajini, ali ne rizikuju ništa – opasnost od ruske odmazde ostaje. A sankcije nanose ekonomski bol kako za one koji sankcionišu, tako i za one koji su sankcionisani“, navode američki analitičari u tekstu objavljenom u medijima POLITICO.

Kijev je, bez prave zaštite, postao hrabriji do te mere da je „preduzeo korake koji su ubrzali odlučnu rusku akciju“, zaključuju autori.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Bonus video:

03:40

TO JE LAŽ! RUSIJA NIKADA NIJE PODRŽAVALA VELIKU SRBIJU Đorgović šokirao izjavom u emisiji SAMO HOĆE PROLAZ DO TOPLOG MORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track