ZELENSKI SE SPRDA SA NAJAVOM RUSA DA ĆE KORISTITI LASERE! Izraelski premijer izneo drugačije mišljenje: To je moćno oružje! VIDEO
Foto: EPA Olivier Hoslet, Printskrin

testirali

ZELENSKI SE SPRDA SA NAJAVOM RUSA DA ĆE KORISTITI LASERE! Izraelski premijer izneo drugačije mišljenje: To je moćno oružje! VIDEO

Planeta -

Najavu Rusije da će koristiti lasere za obaranje bespilotnih letelica u Ukrajini izazvalo je široko rasprostranjeni skepticizam da bi novo i verovatno oružje na nuklearni pogon moglo da bude raspoređeno na bojnom polju ili da ima značajan uticaj na rat.

Jurij Borisov, zamenik premijera Rusije, rekao je državnoj televizijskoj stanici Prvi kanal da novo oružje usmerene energije Zadira može da uništi mete udaljene do 5 km, a da je u testu spalio dron za pet sekundi.

Ali nije bilo neposrednih dokaza koji bi podržali tu tvrdnju, koju je omalovažio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji ju je opisao kao „vundervafe“ – nepostojeće „čudesno oružje“ koje je prvobitno bilo propagandni izum nacista.

„Što je jasnije bilo da [nacisti] nemaju šanse u ratu, to je više propagande bilo o čudesnom oružju“, rekao je Zelenski. „Rusija pokušava da pronađe svoj vundervafe. Navodno laserski. Sve ovo jasno ukazuje na potpuni neuspeh invazije“.

Svetske vojske postepeno razvijaju laserske sisteme dizajnirane da obaraju dronove – ali većina je u fazi testiranja ili prototipa, a njihova vojna korisnost u sukobu nije isprobana.

Prošlog meseca izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je vojska te zemlje uspešno testirala sistem laserskog presretanja pod nazivom Gvozdeni zrak. „Možda zvuči kao naučna fantastika, ali je stvarno“, rekao je on na Tviteru.

U propratnom video snimku prikazani su laseri koji blokiraju i obaraju rakete, minobacače i veliki dron koji je sličan turskom TB2, koji je Ukrajina koristila u odbrani od Rusa.

Lasersko oružje funkcioniše tako što usmerava snop visoke energije da spali metu, koristeći velike količine električne energije u procesu. U slučaju dronova, oni tope spoljašnjost i uništavaju dovoljno da ne može da leti.

Izrael je sugerisao da je mnogo jeftinije koristiti lasersko oružje od raketnih sistema za obaranje raketa, projektila i dronova. Benet je rekao da je cena bila 3,50 dolara po udarcu, ali nije jasno u kojoj meri ova cifra uključuje cenu energije.

Neki analitičari kažu da su ruski sistemi pokretani malim nuklearnim reaktorima koji nisu slični onima koji se koriste u podmornicama.

Prošle godine Ministarstvo odbrane Velike Britanije dodelilo je tri ugovora u ukupnoj vrednosti od oko 72,5 miliona funti, od kojih su dva bila za razvoj vojnih lasera ​​za fregate i oklopna vozila Volfhound, sa namerom da se uključi u „eksperimentisanje korisnika“ od 2023-25.

Javno deklarirano lasersko oružje fokusira se na gađanje dronova i projektila. Upotreba laserskog oružja za slepljenje vojnika i civila zabranjena je konvencijom koju je potpisalo 109 zemalja, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

Jedan ruski analitičar je rekao da će Moskva morati da poveća proizvodnju oružja kako bi napravila razliku u ratu, u kojem su pokušaji ruskih snaga da zauzmu region Donbasa u istočnoj Ukrajini zastali do tačke skoro pat pozicije.

Dmitrij Stefanovič, istraživač u moskovskom Centru za međunarodnu bezbednost, odeljenju Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose, rekao je: „Mislim da će Rusija morati da poveća svoju proizvodnju Zadira da bi postala delotvorna. laseri. U ovom trenutku jednostavno nema dovoljno da bi se napravila stvarna razlika."

S tim u vezi je pitanje da li je Rusija imala transportno snabdevanje energijom za njihovo napajanje.

Drugi analitičar, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da se moskovski sistemi oslanjaju na male nuklearne reaktore da ih napajaju.

„Ništa se ne koristi koliko sam razumeo. Rusija neće koristiti lasere Zadira ili Peresvet u Ukrajini. Problem je u tome što ovi laseri koriste nuklearnu energiju, što znači da bi, ako bi Ukrajina gađala postrojenja, to dovelo do male nuklearne katastrofe, izlažući ruske vojnike radioaktivnom materijalu“, rekli su oni.

„Verujem da je ovo samo velika reklama. Ne mislim da bi Rusija premestila svoje laserske sisteme u Ukrajinu sa svim rizicima. Na primer, Peresvet može da pogodi mete u dometu od 5 km, što znači da bi Ukrajina takođe mogla da ga gađa.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track