NOVA STRATEGIJA VAŠINGTONA Amerika šalje Ukrajini antibrodske rakete da bi uklonila blokadu luka u Crnom moru
Foto: Profimedia

PRETI ESKALACIJA SUKOBA

NOVA STRATEGIJA VAŠINGTONA Amerika šalje Ukrajini antibrodske rakete da bi uklonila blokadu luka u Crnom moru

Planeta -

Procenjuje se da ukrajinsku obalu trenutno blokira ruska flota sačinjena od najmanje 20 vojnih brodova i podmornica

Najveći gubitak Rusije u dosadašnjem ratu Ruska krstarica 'Moskva' pred potonuće
Najveći gubitak Rusije u dosadašnjem ratu Ruska krstarica "Moskva" pred potonućefoto: Printscreen/Twitter

Amerika planira da Ukrajini pošalje napredne antibrodske projektile kako bi se izvršila deblokada ukrajinske obale i luka na Crnom moru. Kako prenosi agencija Rojters, citirajući visokog zvaničnika američke administracije, Bela kuća će Kijevu u ovu svrhu ponuditi dve vrste raketa. U pitanju su projektili tipa "harpun" i "nejval strajk misl" (NSM), koji imaju domet od više stotina kilometara i kojim bi mogli da nanesu značajne gubitke ruskoj Crnomorskoj floti.

Veliki domet

Prema procenama britanskih obaveštajaca, blokadu ukrajinskih luka trenutno sprovodi flota od 20-ak ruskih vojnih brodova i podmornica.

Pretnja za ruske brodove: Nemaju gde da se sakriju

Brajan Klark, mornarički stručnjak s Instituta Hadson, kaže da bi od 12 do 24 antibrodska projektila s dometom većim od 100 kilometara bila dovoljna da ugroze ruske brodove i da bi mogli da nateraju ruske stratege da prekinu blokadu ukrajinskih luka. - Ako ruski predsednik Vladimir Putin bude insistirao na blokadi, Ukrajina bi mogla da izbaci iz igre najveće ruske brodove jer oni nemaju gde da se sakriju u Crnom moru - rekao je Klark. Rusija je najveći pojedinačni gubitak u dosadašnjem toku rata imala upravu na moru. Ukrajinci su zahvaljujući obaveštajnim podacima SAD uspeli da potope krstaricu "Moskva", komandni brod Crnomorske flote.

Nova strategija Vašingtona podrazumeva da ukrajinska vojska deblokira luke kako bi se nastavio izvoz poljoprivrednih proizvoda i normalizovala situacija u svetu što se tiče snabdevanja. Trenutno se između Vašingtona i Kijeva vodi razgovor o tome da li da projektili budu direktno isporučeni Ukrajini ili da to bude učinjeno preko treće strane, odnosno neke od evropskih zemalja članica NATO.

Kongres SAD odobrio: Pomoć još 40 milijardi $

Kongres SAD odobrio je pomoć za Ukrajinu u iznosu 40 milijardi dolara. Veliki paket pomoći obuhvata šest milijardi dolara kako bi se Ukrajina opremila oklopnim vozilima i ojačala protivvazdušnu odbranu u času kada se vode žestoke borbe na istoku i na jugu zemlje. Gotovo devet milijardi dolara predviđeno je kako bi se osigurao "kontinuitet ukrajinskih demokratskih institucija", kao i veliki humanitarni paket. Pomoć je odobrena nakon zastoja u Senagu, gornjem domu Kongresa, prošle nedelje. Predstavnici Grupe sedam ranije su se dogovorili o pomoći za Ukrajinu od 18,4 milijarde dolara.

Kako prenosi BBC, antibrodski projektili koje SAD nameravaju da pošalju Kijevu koštaju oko 1,5 miliona dolara po komadu, imaju domet veći od 300 kilometara, ali se uglavnom ispaljuju s mora. Ukrajinskoj vojsci zbog toga može da bude problem da ih modifikuje kako bi bili ispaljivani sa obale. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još od početka aprila traži od Amerike, svog najvernijeg saveznika u ratu protiv Rusije, rakete tipa "harpun" ili neke druge sličnih sposobnosti. Do sada su zapadne zemlje izbegavale da budu prve koje će Ukrajini isporučiti takvo oružje, plašeći se ruske osvete u slučaju da neki od ruskih brodova bude potopljen takvim oružjem.

Legitimna meta

Rojters prenosi da projektili NSM mogu lako da budu ispaljeni sa obale i da imaju domet veći od 250 kilometara. NATO ima mobilne lansere za ove projektile i oni se lako mogu transportovati u Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskifoto: EPA / UKRANIAN PRESIDENTIAL Press Office

Volodimir Zelenski: Rusija pretvorila Donbas u pakao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je region Donbasa pretvorila u "pakao", dok se tamo vode intenzivne borbe, prenosi BBC. U obraćanju iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region. - Stalni su udari na oblast Odese, na gradove centralne Ukrajine. Donbas je potpuno uništen. Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca - rekao je on.

Izvori iz Američkog kongresa navode da bi u isporuku antibrodskih projektila Ukrajini mogla aktivno da se uključi Norveška. Podsećamo, ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali zapadne zemlje i NATO da će pošiljke naoružanja za Ukrajinu biti legitimna meta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track