AKO SE VRATIM, PRETI MI ZATVOR: Bivši korejski marinac Jutjuber koji je čuo poziv Zelenskog svetu napreduje u vojsci FOTO
Foto: Printscreen/Instagram

dobrovoljac sa istoka

AKO SE VRATIM, PRETI MI ZATVOR: Bivši korejski marinac Jutjuber koji je čuo poziv Zelenskog svetu napreduje u vojsci FOTO

Planeta -

Bivši korejski marinac a sada jutjuber ne sme da se vrati u domovinu.

Bivši korejski marinac, 37-godišnji poručnik Ri Ken, koji je poznat i kao "Jutjuber", navodno je promovisan na visoki položaj u ukrajinskoj vojsci, prenose ukrajinski mediji.

Jutjuberovo unapređenje je objavio Anton Geraščenko, savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je naveo da je Ri pristupio "Međunarodnoj legiji", jedinici sastavljenoj od stranaca koji se bore na ukrajinskoj strani i da je zbog svog iskustva promovisan u komandira.

Od njega se očekuje da sada još aktivnije učestvuje u planiranju operacija protiv Rusije, rekao je Geraščenko.

Ri, koji je osam godina bio u korejskim "mornaričkim fokama" i bio je na obuci kod američkih kolega, navodno je ranjen tokom borbi za Irpin i oporavlja se u vojnoj bolnici.

Kako prenose ukrajinski mediji, on ne može da se vrati kući u Južnu Koreju jer je zakonom zabranjeno putovanje u Ukrajinu od 13. februara.

"Prema korejskim zakonima trenutno je nezakonito boraviti u Ukrajini. Ako se vratim, biću uhapšen, verovatno već na aerodromu jer sam učestvovao u ratu", rekao je on.

Ri je objasnio da se u rusko-ukrajinski rat uključio uprkos korejskim propisima jer je čuo "poziv svetu predsednika Volodimira Zelenskog".

Vrati li se u Koreju, preti mu zatvorska kazna od godinu dana ili novčana kazna od oko 10 miliona vona ($8,290).

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track