NEOČEKIVANI RASKOL? Kineski premijer kritikovao predsednika Sija zbog nulte tolerancije prema koroni!
Foto: Reuters

EKONOMSKE NEPRILIKE

NEOČEKIVANI RASKOL? Kineski premijer kritikovao predsednika Sija zbog nulte tolerancije prema koroni!

Planeta -

Li Kećang, koji je nepunih deset godina u senci Đinpinga, ukazao na usporavanje ekonomskog rasta zbog odgovora na pandemiju

Predsednik Kine dolazi na kongres Komunističke partije... Si Đinping
Predsednik Kine dolazi na kongres Komunističke partije... Si Đinpingfoto: AP

Kineski premijer Li Kećang (66) odlučio je da posle nepunih deset godina izađe iz senke predsednika Si Đinpinga (68), kritikujući njegovu politiku nulte tolerancije prema koronavirusu, što je redak slučaj nejedinstva rukovodstva u Pekingu u novijoj kineskoj istoriji. Kako prenosi Vol strit džornal, Kećang je narušio neprikosnovenu moć predsednika, a povod za kritiku je usporeni ekonomski rast, što je posledica stavljanja u karantin više desetina miliona građana u Šangaju i Pekingu, kao pokušaj sprečavanja širenja korone.

Nejedinstvo u vrhu

Nejedinstvo u vrhu države dolazi u najgore moguće vreme, jer je Kina, osim sa usporavanjem ekonomskog rasta, suočena i sa velikim pritiskom da podrži zapadne zemlje i uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Nevidljivi premijer: Ključna rečenica

Pipls dejli, glasnik vladajuće Komunističke partije Kine, objavio je prošle nedelje ceo Lijev govor. Najznačajnija rečenica tog govora je prikrivena kritika upućena predsedniku. - Unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja osnovna je odgovornost vlada na svim nivoima i ključan uslov za unapređenje ponašanja stranaka i izgradnju čiste vlade - poručio je Li. Minsin Pej, urednik magazina Čajna lideršip monitor, rekao je za Vol strit džornal da sve do prošle godine Li "praktično nije ni postojao", a sada svakim danom "izgleda sve bolje i bolje".

Na unutrašnjem planu sve je više protivnika mera strogog karantina. Uz to, Sija u drugoj polovini ove godine očekuje kandidatura za treći uzastopni mandat na Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine, zbog čega je pobuna u samom vrhu partije nešto što mu svakako ne treba. Li Kećang je na funkciji od marta 2013. i sve vreme je bio lojalan Siju. Pre nekoliko dana, Li se pojavio na Univerzitetu u Junanu, gde je, govoreći pred studentima bez maske na licu, poručio kako je ekonomiji pogođenoj koronavirusom potrebna "hitna podrška". - Lokalne vlasti trebalo bi da sprovedu novu politiku do kraja maja kako bi podržale rast - rekao je Li.

Ideologija Mao Cedunga: Disciplinovanje milijardera

Predsednik i premijer su se sukobili i po pitanju odnosa prema milijarderima. Nakon što je Si krenuo u slamanje moćnog tehnološkog sektora i njegove sve uticajnije grupe milijardera, premijer Li je ublažio propise o tehnološkim kompanijama za koje se smatra da su usmereni na divove kao što je Alibaba na čijem je čelu Džek Ma, čije je bogatstvo procenjeno na preko 35 milijardi dolara. Deo stranačkih zvaničnika navodno podržava obuzdavanje predsednika, koji se, kako kažu, "previše usredsredio na pridržavanje ideologije ukorenjene u socijalističkoj viziji Mao Cedunga, osnivača savremene Kine.

Premijer je naveo i da je inflacija cena stabilna i da ima dovoljno prostora za politiku da se nosi s novim izazovima, dodajući da se vlada suzdržala od toga da podsticajima i subvencijama preplavi ekonomiju.

Ekonomske mere

- Vlasti bi trebalo da udvostruče politiku podrške, kao što su popusti na porez na dodatnu vrednost i smanjenje poreza, finansijska podrška i odlaganje plaćanja kamata za mala i srednja preduzeća koja su u problemima - rekao je Li, prenela je zvanična novinska agencija Sinhua. Najnoviji podaci pokazuju da Kina ove godine neće ostvariti rast od planiranih 5,5 odsto, a zabrinjava i porast nezaposlenih među mladima. U jednom od retkih iskazivanja nezadovoljstva, više stotina studenata na uUiverzitetu u Pekingu protestovalo je prošlog vikenda protiv mera uvedenih zbog koronavirusa. Većina restorana i javnih ustanova u glavnom gradu je zatvorena, a milioni građana se svakodnevno testiraju i rade od kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track