BAJDENOVA PORUKA KIMU TOKOM POSETE JUŽNOJ KOREJI: Spremni smo na sve što SEVERNA KOREJA radi, i zato nisam zabrinut!
Foto: EPA / Chung Sung-Jun / POOL

sad

BAJDENOVA PORUKA KIMU TOKOM POSETE JUŽNOJ KOREJI: Spremni smo na sve što SEVERNA KOREJA radi, i zato nisam zabrinut!

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas da su SAD spremne na sve poteze Severne Koreje, javlja CNN.

"Spremni smo na sve što Severna Koreja radi. Razmislili smo o tome kako ćemo odgovoriti na bilo šta što će oni uraditi. I zato nisam zabrinut", rekao je Bajden uoči posete vojnoj bazi SAD u Južnoj Koreji, u kojoj je stacionirano oko 30.000 američkih vojnika.

Bajden je obišao centar za zajedničke vazdušne operacije, gde južnokorejski i američki vojnici nadziru vazdušni prostor, dok Severna Koreja u poslednje vreme češće testira raketno naoružanje. Za razliku od prethodnih američkih predsednika, on tokom posete nije obišao demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje.

Džo Bajden, Južna Koreja
foto: EPA / YONHAP

Ranije tokom dana, američki predsednik razgovarao je sa Čungom Juisunom, predsednikom južnokorejske automobilske kompanije Hjundai, povodom novih investicija od 11 milijardi dolara (10,4 milijarde evra). One uključuju i 5,5 milijardi dolara (5,2 milijarde evra) za otvaranje fabrike električnih vozila u američkoj državi Džordžija.

Jedan od glavnih ciljeva Bajdenove posete Aziji ove nedelje bila je potvrda savezništva sa Južnom Korejom i Japanom, kao i pronalaženje načina za proširenje saradnje.

Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk-jol su nakon jučerašnjeg sastanka u zajedničkom saopštenju izrazili otvorenost za proširenje obima zajedničkih vojnih vežbi. Američki predsednik saopštio je da su dve zemlje pokazale "spremnost da se zajedno suoče sa svim pretnjama".

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Chung Sung-Jun / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track