VELIKA INVAZIJA NA AMERIKU: Migranti više ne čekaju promenu zakona, prelaze južnu granicu SAD u hiljadama! VIDEO
Foto: allison dinner / AFP / Profimedia

drama

VELIKA INVAZIJA NA AMERIKU: Migranti više ne čekaju promenu zakona, prelaze južnu granicu SAD u hiljadama! VIDEO

Planeta -

Bez obzira na to da li se kontroverzni član 42 prestaje da važi ili ne, migranti kažu da su umorni od čekanja i da su prešli Rio Grande u zonu operacija Igl pas u Teksasu.

Član 42 potiče iz zakona o javnom zdravlju iz 1944. radi sprečavanja širenja zaraznih bolesti. Njega su u martu 2020. implementirali američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Naredba CDC-a je ovlastila agencije za sprovođenje granica da uklone migrante koji prelaze u Sjedinjene Države, uključujući i one koji se nadaju da će podneti zahtev za azil, što je njihovo pravo prema američkom zakonu i međunarodnom ugovoru.

Čak 3.600 migranata je do sada prešlo ovog vikenda - što je pomračilo ukupno nešto više od 2.800 privedenih migranata u sektoru Del Rio - prema izvoru koji deluje u okviru američke Carinske i granične zaštite.

Zvaničnici granične patrole pozvali su u nedelju sve raspoložive agente u Igl Pasu pošto je sve veći broj migranata ilegalno prešao granicu iz Meksika u Teksas. U nedelju uveče, velika grupa od više od 250 migranata prešla je u blizini Normandije u Teksasu, dok su drugi prešli u prolaz Igl.

Druga grupa od oko 300 migranata prelazi granicu, kako je objavljeno u ovom članku. A u obližnjoj hidroelektrani, agenti su pronašli još jednu veliku grupu od 100 migranata. To dovodi do ukupno više od 700 privođenja migranata za nekoliko sati u nedelju uveče.

Agenti su identifikovali većinu migranata koji su prešli u nedelju uveče kao državljane Hondurasa. Prešli su i neki kolumbijski migranti.

Drugi izvor je rekao za Brajtbart da desetine migranata čekaju satima na prevoz dok stanica Igl Pass usmerava pažnju na velike grupne prelaze u više javnih površina. Vojnici Nacionalne garde koji deluju u okviru Teksaške operacije Usamljena zvezda takođe su na raspolaganju da zadrže migrante dok transport na kraju ne stigne.

Dana 17. maja, glavni agent patrole sektora Del Rio Džejson D. Ovens je tvitovao da su agenti pod njegovom komandom prošlog vikenda uhapsili 2.849 migranata, izvestio je Breitbart Tekas. Taj broj će biti pomračen jer se čini da bi se ukupan broj mogao približiti 4.000 ovog vikenda.

Čini se da migranti nisu znali ili razumeli da se naslov 42 neće okončati u ponedeljak zbog naloga saveznog suda. Rekli su da su jednostavno umorni od čekanja.

Izvor je naveo da resursi nisu bili dostupni za transport migranata od granice do stanice za obradu. Takođe se čini da su nevladine organizacije koje redovno pružaju sklonište migrantima preopterećene jer se migranti navodno sklanjaju u jednoj od prodavnica.

Prelazi nisu bez opasnosti. U subotu je sedam migranata palo u reku usred noći, prisiljavajući agente granične patrole da uskoče kako bi ih spasli, izvestio je Brejtbart Tekas.

Agenti BORSTAR-a su koristili vreću za bacanje, dasku za spasavanje na vodi kako bi uspešno svih sedam migranata u mraku noći, izjavio je šef Ovens.

Nisu svi migranti srećni kao ova sedmorica. Ranije ove nedelje, Brajtbart Tekas je izvestio da su agenti sektora Del Rio pronašli tela tri migranta. Dvojica migranata su se udavila, a agenti su pronašli trećeg na ranču u blizini Uvaldea u Teksasu.

Između 1. aprila i 15. maja oko 513.000 migranata je ilegalno prešlo jugozapadnu granicu sa Meksikom. Broj odražava hapšenja navedena u aprilskom izveštaju o migracijama na jugozapadnoj granici i nezvanične brojke dobijene od izvora za sprovođenje zakona unutar CBP-a.

Kurir.rs/Brajtbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track