NA CRNOJ LISTI 963 DRŽAVLJANA SAD: I holivudskom glumcu Morganu Frimanu zabranjen ulazak u Rusiju!
Foto: AP

MOSKVA NE PRAŠTA

NA CRNOJ LISTI 963 DRŽAVLJANA SAD: I holivudskom glumcu Morganu Frimanu zabranjen ulazak u Rusiju!

Planeta -

U najveću zemlju na svetu osim holivudske zvezde ne može ni predsednik Džo Bajden, kao ni direktor CIA Vilijam Berns

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 963 američka državljanina, među kojima se nalaze i predsednik Džozef Bajden, potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinken i šef Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns. Zanimljivo je da se i popularni američki glumac Morgan Friman našao na takozvanoj crnoj listi predsednika Rusije Vladimira Putina.

Iznenađenje

Dnevnik Vašington post piše kako je ime Morgana Frimana donekle iznenađujuće među svim političarima. List navodi kako su Rusi u objašnjenju naveli kako je Friman objavio video u kojem "optužuje Rusiju za zaveru protiv SAD i poziva na borbu protiv naše zemlje". Video je snimljen 2017. u produkciji Odbora za istraživanje Rusije. U njemu glumac alegorijski, prepričavajući izmišljeni filmski scenario, govori o političkom putu i usponu Vladimira Putina, a spominje i kako koristi i društvene mreže kako bi širio svoju propagandu. - Napadnuti smo. U ratu smo - rekao je Friman, navodeći da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD 2016.

Milo za drago... Džastin Trudo,  premijer Kanade
Milo za drago... Džastin Trudo, premijer Kanadefoto: EPA / Jason Alden / POOL

Kanađani na drugom spisku: Ne može ni Trudo

U zasebnom saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je dodalo još 26 novih imena na spisak Kanađana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, uključujući šefove sektora odbrane i direktore industrije iz te oblasti, kao i suprugu premijera Džastina Trudoa Sofi Gregoar. Najnovije sankcije Kanadi uvedene su četiri dana nakon što je ta zemlja odredila meru zabrane ulaska ruskom predsedniku Putinu, kao i za još oko 1.000 članova njegove vlade i oružanih snaga.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će "neprijateljske akcije" i dalje dobijati "odgovarajući odgovor", prenosi RIA Novosti. - Rusija ne traži konfrontaciju i otvorena je za iskren dijalog uz uzajamno poštovanje, odvajajući američki narod, koji poštuje, od vlasti SAD, koje podstiču rusofobiju i onih koji im služe - navelo je ministarstvo.

Kontramere

Kako prenosi Rojters, navodi se da su kontramere neophodan odgovor čiji je cilj da "primoraju američki režim, koji nastoji da uvede ostatku sveta vladavinu zasnovanu na neokolonijalnim pravilima, da prizna novu geopolitičku realnost". Zanimljivo je da se na listi nalaze i bivši senatori SAD Džon Mekejn, Hari Rid i Orina Hec, koji su pokojni. Zabrana ulaska ima samo simbolično značenje, ali označava konstantno pogoršanje odnosa Rusije s jedne strane i SAD i njihovih saveznika s druge od početka napada na Ukrajinu 24. februara, dodaje Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track