HOLANDSKA POLICIJA "OŽIVELA" DEČAKA KAKO BI REŠILA NJEGOVO UBISTVO PRE 20 GODINA: Znaš li nešto? Onda govori! VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

dipfejk tehnologija

HOLANDSKA POLICIJA "OŽIVELA" DEČAKA KAKO BI REŠILA NJEGOVO UBISTVO PRE 20 GODINA: Znaš li nešto? Onda govori! VIDEO

Planeta -

Holandska policija upotrebila je takozvanu "dipfejk" (deepfake) tehnologiju kako bi "oživela" tinejdžera koji je ubijen pre gotovo dvadeset godina, što je dovelo do desetak novih dojava o ovom slučaju.

Sedar Soares ubijen je 2003. godine dok se sa prijateljima grudvao na parkiralištu stanice metroa u Roterdamu.

Ubistvo 13-godišnjaka godinama je zbunjivalo policiju koja je sada, uz dozvolu njegove porodice, napravila video u kojem sam tinejdžer traži od javnosti pomoć u rešavanju njegovog ubistva.

U snimku, za koji holandska policija veruje da je prvi te vrste u svetu, pojavljuje se sablasno realistična slika Sedara koji pozdravlja gledaoce i drži loptu za fudbal.

Uz muziku, on prolazi kroz špalir na terenu, koji čine njegovi rođaci, bivši učitelji i prijatelji.

"Neko sigurno zna ko je ubio mog dragog brata. Zato je vraćen u život za potrebe ovog filma", čuje se glas pre nego što se Sedar zaustavi i spusti loptu na tlo.

"Znaš li nešto? Onda govori!", kažu Sedar, njegova rodbina i prijatelji, pre nego što njegov lik nestane sa terena a na ekranu se onda pojave kontakt podaci policije.

"Činjenica da smo već primili desetine dojava, vrlo je pozitivna", rekla je Frans presu Lilijan van Duijvenbode, portparolka policije u Roterdamu, dan nakon što je video objavljen. "Ali još nismo proverili da li su sve dojave upotrebljive", dodala je ona.

Policija je prvo smatrala da je Soares upucan jer je bacio grudvu na vozilo. Međutim, sada smatraju da je jednostavno bio "pogrešnom mestu u pogrešno vreme" i da je bio nevina žrtva međusobnog obračuna krimi bandi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track