MISTERIJA KOJU SAMO MODERNA FIZIKA MOŽE DA REŠI: Teleskop Habl identifikovao neobičnu "boru" u brzini širenja univerzuma
Foto: Screenshot YT

svemir

MISTERIJA KOJU SAMO MODERNA FIZIKA MOŽE DA REŠI: Teleskop Habl identifikovao neobičnu "boru" u brzini širenja univerzuma

Planeta -

Merenje brzine širenja univerzuma bio je jedan od glavnih ciljeva svemirskog teleskopa Habl kada je lansiran 1990. godine.

Tokom proteklih 30 godina, svemirska opservatorija je pomogla naučnicima da otkriju i preciziraju tu brzinu ubrzanja - kao i da otkriju misterioznu "boru" koju samo potpuno nova fizika može da reši.

Habl je posmatrao više od 40 galaksija koje uključuju pulsirajuće zvezde, kao i zvezde koje eksplodiraju zvane supernove da bi izmerio sve veće kosmičke udaljenosti. Oba ova fenomena pomažu astronomima da označe astronomske udaljenosti poput markera milja, koji su ukazivali na stopu širenja.

U želji da shvate koliko brzo se naš univerzum širi, astronomi su već 1998. godine došli do jednog neočekivanog otkrića: "tamne energije". Ovaj fenomen deluje kao misteriozna sila odbijanja koja ubrzava brzinu ekspanzije.

Postoji još jedan preokret: neobjašnjiva razlika između brzine širenja lokalnog univerzuma u ​​odnosu na stopu širenja dalekog univerzuma odmah nakon velikog praska.

Naučnici ne razumeju to neslaganje, ali priznaju da je čudno i da bi moglo da zahteva novu fiziku.

"Najpreciznije merenje stope širenja univerzuma dobija se iz zlatnog standarda teleskopa i kosmičkih milja“, naveo je nobelovac Adam Ris sa Naučnog instituta za svemirski teleskop i ugledni profesor na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.

"Za ovo je napravljen Habl, korišćenjem najboljih tehnike za koje znamo. Ovo je verovatno Hablov magnum opus, jer će biti potrebno još 30 godina Hablovog života da se udvostruči ova veličina uzorka.“

Decenije posmatranja

Teleskop je dobio ime po pionirskom astronomu Edvinu Hablu, koji je 1920ih otkrio da su udaljeni oblaci u svemiru zapravo galaksije.

Habl se oslanjao na rad astronomke Henrijete Svon Livit koja je 1912. otkrila periode sjaja u pulsirajućim zvezdama zvanim promenljive Cefeide. Cefeide se ponašaju kao kosmički markeri milja dok periodično svetle i tamne unutar naše galaksije i drugih.

Hablov rad doveo je do otkrića da je naša galaksija jedna od mnogih, što je zauvek promenilo našu perspektivu i mesto u univerzumu. Astronom je nastavio svoj rad i otkrio da se čini da se udaljene galaksije brzo kreću, što sugeriše da živimo u svemiru koji se širi, a da je sve to počelo velikim praskom.

Detekcija stope širenja univerzuma dovela je do Nobelove nagrade za fiziku 2011. godine, dodeljene Solu Perlmuteru, Brajanu P. Šmitu i Risu "za otkriće ubrzanog širenja univerzuma kroz posmatranje udaljenih supernova“.

Nerešena neslaganja

Merenje udaljenih objekata stvorilo je "merdevine kosmičke udaljenosti“ koje mogu da pomognu naučnicima da bolje procene starost univerzuma i razumeju njegove osnove.

Više timova astronoma koji koriste Habl teleskop došli su do vrednosti Hablove konstante koja je jednaka 73 plus ili minus 1 kilometar u sekundi po megaparseku. (Megaparsek je milion parseka, ili 3,26 miliona svetlosnih godina.)

"Hablova konstanta je veoma poseban broj. Može se koristiti za uvlačenje "konca" prošlosti u sadašnjost za testiranje našeg razumevanja univerzuma. Ovo je zahtevalo fenomenalnu količinu detaljnog rada“, rekla je Lisija Verde, kosmolog sa Katalonske institucije za istraživanje i napredne studije i Instituta za nauku o kosmosu Univerziteta u Barseloni.

Ali stvarna predviđena stopa širenja univerzuma je sporija od onoga što je teleskop Habl primetio, prema astronomima koji koriste standardni kosmološki model univerzuma (teoriju koja sugeriše komponente velikog praska) i merenjima svemirske misije Plank (2009-2013) Evropske svemirske agencije.

Plank, još jedna svemirska opservatorija, korišćen je za merenje kosmičke mikrotalasne pozadine, ili zaostalog zračenja od velikog praska pre 13,8 milijardi godina.

Naučnici iz Plankove misije došli su do Hablove konstante od 67,5 plus ili minus 0,5 kilometara u sekundi po megaparseku.

Svemirski teleskop Džejms Veb, koji je lansiran u decembru, moći će da posmatra Hablove milje u oštrijoj rezoluciji i na većim udaljenostima, što bi moglo da doprinese razumevanju neslaganja između ova dva broja.

To predstavlja uzbudljiv izazov kosmolozima koji su nekada bili odlučni da izmere Hablovu konstantu - a sada se pitaju koja bi im dodatna fizika mogla pomoći da otkriju novu misteriju o univerzumu.

"U stvari, nije me briga koja je vrednost ekspanzije konkretno, ali volim da je koristim da učim o univerzumu“, rekao je Ris.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja