OZBILJNE PROVOKACIJE IZ SEVERNE KOREJE Dan nakon što je Bajden napustio Aziju, Kim Džong Un ispalio tri balističke rakete
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

ugrožavanje mira

OZBILJNE PROVOKACIJE IZ SEVERNE KOREJE Dan nakon što je Bajden napustio Aziju, Kim Džong Un ispalio tri balističke rakete

Planeta -

Severna Koreja ispalila je tri balističke rakete u sredu rano ujutro, saopštila je južnokorejska vojska.

Vlasti u Seulu rekle su da su rakete ispaljene u manje od sat vremena iz područja Sunan u Pjongjangu nakon što je američki predsednik Džo Bajden napustio regiju gde je obećao da će pojačati mere kako bi 'obeshrabrili' Severnu Koreju.

Japan je potvrdio da su se barem dva lansiranja dogodila u sredu, ali je priznao da ih je možda bilo i više.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je prva raketa preletela oko 300 km s maksimalnom visinom od oko 550 km, dok je druga dosegnula 50 km i letela oko 750 km.

Kiši je kritikovao lansiranje, rekavši da 'nije prihvatljivo' dodajući da bi to 'ugrozilo mir, stabilnost i bezbednost Japana i međunarodne zajednice'.

Na sastanku sazvanom nakon lansiranja projektila, Južnokorejsko veće za nacionalnu sigurnost nazvalo je test 'ozbiljnom provokacijom', saopšteno je iz kancelarije predsednika.

Lansiranja su usledila nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden otputovao u SAD u utorak uveče, nakon petodnevnog putovanja na kome je posetio Južnu Koreju i Japan.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track