AMERIČKA VOJSKA DOLAZI U KIJEV? Vodeći general SAD najavio mogućnost da im se da jedan važan zadatak! VIDEO
Foto: Youtube/Printscreen

zaštitnici

AMERIČKA VOJSKA DOLAZI U KIJEV? Vodeći general SAD najavio mogućnost da im se da jedan važan zadatak! VIDEO

Planeta -

Razmatraju se planovi za vraćanje američkih snaga u ukrajinsku prestonicu Kijev radi zaštite američke ambasade, rekao je u ponedeljak predsedavajući združenog načelnika štabova general Mark Mili novinarima u Pentagonu.

„Neke od stvari koje su možda bile tamo u medijima, to su napori planiranja koji su u toku na relativno niskom nivou“, rekao je Mili novinarima, verovatno misleći na izveštaj Volstrit džornala.

Izveštaj od 23. maja govori o diplomatskom balansiranju zvaničnika Bele kuće da pošalju trupe da čuvaju novootvorenu ambasadu tokom rata, rizikujući bezbednost osoblja s jedne strane, izbegavajući eskalaciju sukoba.

Ambasada SAD je zatvorena 10 dana pre ruske invazije, a ponovo je otvorena 19. maja nakon tromesečnog zatvaranja. Osoblje ambasade radilo je van Poljske prva dva meseca rata, ali se otpravnica poslova Kristina Kvien vratila u zemlju 2. maja.

Druge zemlje poput Velike Britanije, Francuske i Nemačke ponovo su otvorile ambasade nakon što su ruske snage usredsredile svoju ofanzivu na istočne delove zemlje.

Ako vojska bude raspoređena, to bi bile specijalne snage za odbranu i bezbednost ambasade koja se nalazi u dometu ruskih projektila. Predsednik Džo Bajden je ranije dao uveravanja da nikakve američke snage neće biti poslate u Ukrajinu.

Predlozi za slanje trupa „još nisu stigli do [ministra odbrane Lojda Ostina] ili meni u tom slučaju, radi preciziranja pravaca delovanja i onoga što je potrebno“, rekao je Mili. Svako raspoređivanje američkih trupa zahtevalo bi odluku predsednika.

„Daleko smo od svega toga. Još uvek razvijamo pravce delovanja, a ništa od toga još nije predstavljeno sekretaru“, dodao je Millei.

Bajdenova administracija ponovo je otvorila američku ambasadu u Kijevu 18. maja nakon što ju je zatvorila uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ruske snage nastavljaju da napadaju Kijev sa prekidima. Dva ruska projektila su 28. aprila pogodile centralni kvart grada Ševčenko i donje spratove stambene zgrade od 25 spratova, ranivši najmanje 10 ljudi, prema izveštajima ukrajinskih snaga.

Udari su se dogodili tokom posete šefa Ujedinjenih nacija Ukrajini.

Postoji zabrinutost da li bi pojačano prisustvo trupa moglo da isprovocira ruske snage da ponovo napadnu prestonicu i da nanesu štetu osoblju koje radi u ambasadi. Trenutno, diplomatski službenici za bezbednost Stejt departmenta pružaju zaštitu osoblju ambasade.

Bridžit Brink je Senat potvrdio za novu ambasadorku SAD u Ukrajini. Ona još nije stigla u zemlju.

Kurir.rs/Epoch Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja