RUMUNIJA PONOVO VRAĆA MIG-21 U OPERATIVNU UPOTREBU Lansere povukli pre mesec dana, a zabog Ukrajine ponovo na pistama!
Foto: Shutterstock

ratna kriza na granicama

RUMUNIJA PONOVO VRAĆA MIG-21 U OPERATIVNU UPOTREBU Lansere povukli pre mesec dana, a zabog Ukrajine ponovo na pistama!

Planeta -

Samo mesec dana nakon što je Rumunija povukla iz upotrebe lovački avion MiG-21, Vrhovni savet odbrane te zemlje odlučio je da ipak ponovo aktivira te letelice u oružanim snagama jer je procenjeno da jedna eskadrila aviona F-16 nije dovoljna da brani vazdušni prostor u uslovima ratne krize na granicama.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, avioni MiG-21 Lancer ponovo su počeli da lete 23. maja.

Prethodno su ti avioni sredinom prošlog meseca povučeni iz upotrebe a povod je bio gubitak jednog aviona i pilota 2. marta, na zadatku iznad Crnog Mora.

Tada je iz upotrebe povučeno 27 jednoseda i dvoseda tog tipa.

MIG-21, mig-21 Lancer
foto: Shutterstock

"Pronosile su se glasine da će avioni MiG-21 da budu predati ukrajinskoj avijaciji kao vojna pomoć, ali činilo se najblaže vrlo neobičnim da se potpuno zastarela tehnika nadje u rukama pilota koji su leteli na Su-27 i MiG-29. Sada će MiG-21 nastaviti da lete u stalnom dežurstvu u okviru dežurnih snaga protivvazdušne odbrane", navodi portal.

Odlučeno je da stari migovi lete do 15. maja iduće godine.

Sada rumunska lovačka avijacija osim MiG-21 ima 17 jednoseda F-16AM i dvoseda F-16BM koji su nabavljeni polovni iz Portugala i u dežurstvu su od 2019. Čeka se na prijem 32 aviona F-16AM/BM čija je nabavka ugovorena iz norveških viškova.

MIG-21, mig-21 Lancer
foto: Shutterstock

"Prošlog meseca je, uz zvaničnu informaciju o tome da su prizemljeni MiG-21, najavljeno da će se ubrzati proces nabavke F-16, ali očigledno za to treba vreme, a jedna jedina eskadrila nije dovoljna za odbranu Rumunije u uslovima ratne krize na njenim granicama", navodi se u tekstu.

Rumunija je prve MiG-21 uvela u naoružanje 1962. godine. Sada lete avioni nabavljeni 1970-tih godina.

Kroz modernizaciju od 1995. do 2002. prošlo je 111 letelica MiG-21, ali većina je do sada prizemljena zbog isteka životnog veka ili je uništena u udesima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track