TUŽILAŠTVO DONJECKE REPUBLIKE ZAVRŠILO ISTRAGU I SAOPŠTILO: Britanskim plaćenicima preti smrtna kazna! Zbog ovoga će im se suditi
Foto: Printscreen/Twitter

optuženi za zaveru

TUŽILAŠTVO DONJECKE REPUBLIKE ZAVRŠILO ISTRAGU I SAOPŠTILO: Britanskim plaćenicima preti smrtna kazna! Zbog ovoga će im se suditi

Planeta -

Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike završilo je istragu o krivičnom predmetu protiv plaćenika iz Britanije i Maroka. Ovo je saopšteno u Donjecku.

Donjecki istražitelji završili su istragu u krivičnom predmetu protiv Britanaca Šona Pinera i Ejdena Danijela Džona Marka Aslina (Eslin), kao i Marokanca Saduna Brahima. Svi oni su optuženi za vođenje neprijateljstava protiv DNR, za šta im preti smrtna kazna.

Kako je ranije saopšteno, Generalno tužilaštvo DNR otvorilo je krivične postupke protiv trojice stranih plaćenika zarobljenih na teritoriji republike tokom ratnih dejstava. Reč je o dvojici Britanaca - Šonu Pineru i Ejdenu Danijelu Džonu Marku Aslinu (Eslin), kao i o marokanskom državljaninu Sadunu Brahimu. Sva trojica su optužena za učešće u pripremi i vođenju borbenih dejstava protiv DNR, kao i za „najamništvo i izvršenje od strane grupe lica prethodnom zaverom radnji u cilju nasilnog preuzimanja vlasti i nasilne promene ustavnog poretka DNR. "

Prema republičkom krivičnom zakonu, kazna plaćenika zaprećena je kaznom zatvora od 3 do 7 godina, a nasilno oduzimanje vlasti - zatvorom od dvanaest do dvadeset godina, a pod otežavajućim okolnostima ili u ratu - smrtnom kaznom. Ističe se da plaćenici ne spadaju u kategoriju lica na koje se primenjuje Ženevska konvencija, osim toga, plaćeništvo je u međunarodnom pravu priznato kao krivično delo.

Prethodno su se zatočeni britanski plaćenici obratili britanskom premijeru Borisu Džonsonu sa zahtevom da ih razmene, ali su odbijeni. U Londonu su poručili da na teritoriji Ukrajine ne bi trebalo da bude britanskih državljana.

Kurir.rs/Voeno oboroženie/Topcor.ru

Bonus video:

03:55

MILO JE CRNOGORSKI ESKOBAR? Medojević: Ovo je jedini način da se CRNA GORA OČISTI OD MAFIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja