SVE VIŠE ŠOKANTNIH DETALJA O REAKCIJI POLICIJE NA MASAKR U TEKSASU: Učenici sat vremena preklinjali operatere da pošalju pomoć
Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook

tragedija

SVE VIŠE ŠOKANTNIH DETALJA O REAKCIJI POLICIJE NA MASAKR U TEKSASU: Učenici sat vremena preklinjali operatere da pošalju pomoć

Planeta -

Istražitelji u Teksasu pokušaće da utvrde koje su kritične greške napravljene u odgovoru na masakr u školi u Uvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su deca pozivala u pomoć.

Kako je preneo Rojters, u centru istrage Odeljenja javne bezbednosti Teksasa je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena pre nego što su ušli i ubili napadača.

Uz sve više poziva na nezavisnu istragu i sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Hjustona i Dalasa stigla je u Uvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Njihov posao je da pružaju zaštitu policiji u Uvaldeu, gradonačelniku i stoje ispred prodavnice gde je napadač-tinejdžer kupio dve poluautomatske puške.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosije ni istoriju mentalnih bolesti, a sve više na videlo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Najmanje dvoje dece pozvalo je pomoć iz par susednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ove sedmice direktor Teksaškog odeljenja za javnu bezbednost Stiven Mekrou.

"On je u sobi 112", rekla je devojčica koja je pozvala pomoć u 12.03 sati. Ista devojčica je zamolila je operatera hitne pomoći da "pošalje policiju odmah" u 12.43 sati a onda opet četiri minute kasnije.

U 12.51, gotovo 45 minuta nakon njenog poziva taktički tim upao je i prekinuo opsadu osnovne škole Rob.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala ispred. Dvoje dece koja su zvala pomoć su preživeli.

Mekrou je naglasio da je zapovednik na licu mesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi i da deca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad. "Bila je to pogrešna odluka i tačka", istakao je Mekrou priznavši da standardni protokoli zahtevaju od policije da se odmah suoči sa aktivnim školskim napadačem, umesto da čeka pomoć.

Taktički agenti granične patrole na mestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputstava od zapovednika i smatraju da je to odložilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da je, kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač izašao iz ormara i zapucao na njih.

"Mrzim što mislim da su neka od te dece mogla biti spasena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije nakon što su iskrvarila", rekao je drugi izvor iz policije.

Zvanični izveštaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore. Guverner Teksasa Greg Abot, dan nakon ubistva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je "ljut" jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrata iz Teksasa Hoakin Kastro zatražio je nezavisnu istragu FBI-a, a u petak je posetio školu i rekao Rojtersu da je duboko uznemiren zbog protivrečnih informacija koje su se pojavile.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track