UKRAJINCI MU OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI: Kisindžer predložio rešenje za Ukrajinu i dospeo na crnu listu terorista Mirotvorac centra
Foto: EPA / Omer Messinger, EPA/Sergey Kozlov

kontroverzni sajt

UKRAJINCI MU OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI: Kisindžer predložio rešenje za Ukrajinu i dospeo na crnu listu terorista Mirotvorac centra

Planeta -

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer dospeo je u ukrajinsku bazu podataka Mirotvorac "zbog učešća u ruskoj specijalnoj informativnoj operaciji".

Poznati američki diplomata Kisindžer (99) pozvao je na samitu u Davosu Zapad da utiče na Ukrajinu da što pre nastavi pregovore sa Rusijom i da prestane da pokušava da porazi rusku vojsku jer bi njihog poraz mogao dugoročno da destabilizuje Evropu.

Njegov predlog rešenja krize razbeseno je Kijev toliko da ga je ukrajinski Mirotvorac centar uvrstio u svoju bazu podataka terorista i agresora.

Kontroverzni sajt Mirotvorac, koji navodi Lengli i Poljsku kao svoja sedišta, predstavlja se kao "centar za istraživanje pokazatelja zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, mira, čovečanstva i međunarodnog zakona" i nudi "informacije snagama reda i specijalnim službama o proruskim teroristima, separatistima, plaćenicima, ratnim kriminalcima i ubicama".

Mirotvorac je na sajtu objavio Kisindžerovo godište, mesto stanovanja i ranije pozicije.

Henri Kisindžer
foto: Printscreen/Mirotvorac centar

Centar je inače poznat po tome da objavljuje podatke novinara, vojnika i svih drugih, kako iz Rusije tako i šire, koje doživljavaju kao "izdajnike domovine". Na spisku su i brojne kulturne ličnosti iz Rusije ali i državljani različitih zemalja.

Mirotvorci
foto: Printscreen/Mirotvorac centar

Sajt je u proleće 2016. objavio spisak novinara, među kojima su bili i stranci, koji su dobili akreditacije od separatističkih vlasti Donjecka i Luganska, sa njihovim kontakt informacijama. Po objavljivanju spiska, pojedini novinari žalili su se da im je prećeno.

Tadašnja predstavnica OEBS-a za slobodu štampe Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog objavljenog spiska, rekavši da mi mogao dodatno da ugrozi bezbednost novinara.

Postupke vlasnika sajta Mirotvorac kritikovala je i Rusija. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je te publikacije kao "direktan poziv na odmazdu protiv novinara“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track