DA LI STE ZNALI DA SE MIŠEVI UŽASAVAJU BANANA? Naučnici otkrili razlog njihove averzije prema ovom voću
Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

nauka

DA LI STE ZNALI DA SE MIŠEVI UŽASAVAJU BANANA? Naučnici otkrili razlog njihove averzije prema ovom voću

Planeta -

Naučnici su nedavno otkrili zašto miševi "polude" kada vide bananu. Ispostavilo se da ih miris stresira.

Istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu, saznali su za ovu neobičnu averziju prema voću dok su analizirali porast hormona stresa kod mužjaka miševa kada su mužjaci bili blizu trudnih ili ženki koje su brinule o mladuncima.

Naučnici su u novoj studiji izvestili da su hormonske promene kod muškaraca izazvane prisustvom jedinjenja zvanog n-pentil acetat u urinu ženki. Ispostavilo se da je to jedinjenje koje bananama daje njihov karakterističan miris.

"Čitava stvar je bila iznenađenje, pošto ovo nismo posebno tražili i slučajno smo ga pronašli“, rekao je Džefri Mogil, stariji autor studije i profesor na odseku za psihologiju na Univerzitetu Mekgil.

"Trudne ženke su bile u našoj laboratoriji na još jednom eksperimentu, a jedan od naših studenata je shvatio da su mužjaci počeli da se ponašaju čudno“, rekao je Mogil za Live Science.

Istraživači su naveli da su "mužjaci miševa, posebno nevini mužjaci, dobro poznati po tome da se upuštaju u čedomorsku agresiju kako bi unapredili svoju genetsku sposobnost“. Kao način da se ovi potencijalni predatori drže podalje, trudne i ženke koje doje se oslanjaju na hemosignalizaciju, ili emitovanje hemijskih odgovora kroz svoja tela, da šalju poruke mužjacima da se drže dalje od njihovog potomstva.

Glodari i mnogi sisari, osim ljudi, oslanjaju se na svoja olfaktorna čula, rekao je Mogil.

"Obeležavanje teritorije mirisom urina je dobro poznato, ali ono što smo ovde pronašli je nova poruka koja nikada ranije nije opisana kod sisara. Videli smo mnogo mirisnih poruka koje se šalju od mužjaka ženki, ali ima manje primera ženki koje ih šalju muškarcima. Većina ovih poruka ima veze sa seksualnim ponašanjem, ali u ovom slučaju seks uopšte nema veze sa tim. Ženke govore muškarcima da se drže podalje da ih ne bi izlomile ako im dirnu mlade", dodao je on.

Nakon što su primetili da su nivoi stresa kod muškaraca porasli kao odgovor na hemikalije u urinu žena, Mogil i njegov tim su se zapitali da li će n-pentil acetat iz drugog izvora izazvati sličan odgovor.

Kupili su ulje od banane u lokalnom supermarketu i dodali tečnost u kuglice vate, koje su zatim stavili u kaveze mužjaka miševa. Prisustvo mirisa merljivo je povećalo nivo stresa kod muškaraca - baš kao što je urin učinio u prethodnim eksperimentima - i istraživači sumnjaju da je ovaj hormonalni skok direktno povezan sa stresom koji se oseća kada se suoči sa mogućom tučom.

Izlaganje urinu ili bananinom ulju takođe je imalo analgetički efekat ili efekat ublažavanja bolova, smanjujući osetljivost muškaraca na bol, izneli su autori studije. Mereno tokom vremena, istraživači su saznali da se otpornost na bol kod mužjaka miševa razvila čak pet minuta nakon što su osetili miris n-pentil acetata, a smanjila se 60 minuta nakon što su ga pomirisali.

Autori studije su takođe otkrili da su nivoi analgezije izazvane stresom bili znatno viši kod nevinih mužjaka, što sugeriše da su nepovezani mužjaci veća pretnja opstanku mladunaca od očeva. Nalazi nude uvid u nevidljive komunikacione kanale koje životinje koriste da razgovaraju jedna s drugom, rekao je Mogil.

"Sisari prenose poruke jedni drugima više nego što smo prvobitno mislili“, rekao je on. "Otkrili smo da je njihova komunikacija mnogo bogatija nego što im pripisujemo.“

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track