PUŠTANJE OVIH RUSKIH TENKOVA U UKRAJINU ZNAK PUTINOVOG OČAJA? Vojni portal iz SAD veruje da je ruska vojska na kraju snaga! VIDEO
Foto: Profimedia

drama

PUŠTANJE OVIH RUSKIH TENKOVA U UKRAJINU ZNAK PUTINOVOG OČAJA? Vojni portal iz SAD veruje da je ruska vojska na kraju snaga! VIDEO

Planeta -

Ruski tenkovi koji su ostali nakon što su razneseni u nebo u Ukrajini pokazatelj su da je snagama Vladimira Putina potrebno pojačanje.

Rusija sada postaje očajna za oklopom, i iako imaju hiljade tenkova u skladištu, ove rezerve su verovatno relikti hladnog rata. Nagoveštaj dolazi od posmatrača koji su uočili zastarele tenkove T-62 koji se prevoze vozom. To verovatno znači da Rusija gura poslednje rezerve da bi dobila više oklopa napred. Dakle, Rusi verovatno skidaju paučinu sa starih tenkova da bi ih pripremili za bitku.

T-62 je star preko 60 godina i snimljen je u vozu na železničkoj stanici u Melitopolju na jugoistoku Ukrajine. Prema vojnom izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije, u skladištu se nalazi 10.000 ruskih tenkova i 8.500 oklopnih vozila. Oko 25 odsto su T-62.

Naravno, ovi tenkovi bi se mogli poslati separatističkim borcima ili rezervistima, a ne aktivnim ruskim trupama, ali to je pokazatelj očaja.

T-62 težak 41 tonu predstavljen je 1961. i samo izgleda ružno i zastarelo. Početni razvoj T-62 započeo je 1957. Glavni top je glatka cev kalibra 115 mm. Dizel motori mogu proizvesti 580 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 31 milju na sat na putevima - ne baš brzo.

Prednji valjani homogeni oklop je debljine 100 mm. Ali oklop sa strane je otprilike upola manji, što znači da bi T-62 lako mogao da se ukloni modernim protivtenkovskim vođenim projektilima „Džavelin“ i „Stugna-P“.

Ukrajinski generalštab je izvestio da T-62 idu u rezervne oklopne jedinice. Forbes je rekao da su T-62 u skladištu verovatno zarđali jer su godinama stajali na otvorenom na kiši i snegu.

Jedna od prednosti T-62 je to što nemaju moderne kompjutere i elektroniku, tako da bi verovatno trebalo malo obuke za rezervne trupe koje se pozivaju. Rusi možda imaju planove za T-62 koji ne zahtevaju manevre. Mogli su da ih drže u rezervi za odbrambene položaje u kojima bi se ukopavali, a ne da se kreću samo na tom topu od 115 mm da drže teren.

U svakom slučaju, to nije dobar izgled za Rusiju. Trupe su pametnije nego što komandanti misle. Oni znaju šta je savremeni tenk, i znaju da ukrajinske protivtenkovske rakete dominiraju bojnim poljem. Ruske tenkove takođe ubija artiljerija i bespilotne letelice. T-62 bi bio žrtveno jagnje. Neki od novih vojnika mogu jednostavno odbiti da vode tenkove ili ih napuste u borbi.

Dakle, to izgleda kao znak očaja Putina i njegovih generala. Eksplozivni reaktivni oklop na modernijim ruskim tenkovima nije funkcionisao kako se reklamira. Tenk napravljen za Hladni rat za borbu protiv američkih M60 neće napraaviti razliku na bojnom polju. Rusija je već izgubila 700 tenkova, prema provajderu obaveštajnih podataka Orik otvorenog koda, ili čak 1.300 tenkova, prema Kijev Independentu.

Društveni mediji čine da pokolj izgleda još gore. Ovo daje više samopouzdanja ukrajinskoj strani jer osećaju da Rusija briše prašinu sa starog naoružanja dok se njihov moderniji oklop raznosi. Sve više izgleda kao da ruska vojska kao borbena sila trune.

Kurir.rs/19fortyfive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track