PRODAJE SE VILA VERDI: Naslednici italijanskog kompozitora okončali višedecenijsku svađu, seoska kuća ide na aukciju
Foto: Hedda Eid / akg-images / Profimedia

italija

PRODAJE SE VILA VERDI: Naslednici italijanskog kompozitora okončali višedecenijsku svađu, seoska kuća ide na aukciju

Planeta -

Seoska kuća u kojoj je Đuzepe Verdi živeo 50 godina, stavljena je na prodaju, čime je okončana dugogodišnja svađa među naslednicima italijanskog kompozitora.

Verdi, čije kompozicije uključuju Travijatu, Aidu i Otelo, sagradio je Vilu Verdi na zemljištu koje je posedovao u Sant'Agata di Villanova, zaseoku u blizini njegovog rodnog grada Buseta u regionu Emilija-Romanja, 1848. godine.

U početku su u njoj živeli njegovi roditelji, da bi se 1851. godine Verdi tamo preselio sa svojom drugom ženom, Đuzepinom Streponi i ostao do smrti 1901. godine.

Kuća je trenutno u vlasništvu i delimično u njoj žive četvoro braće i sestara koji su potomci Marije Filomene Verdi, kompozitorove mlađe rođake koju su odgajali on i Streponi kao ćerku.

Međutim, porodica Karara Verdi se poslednjih 20 godina borila oko toga šta da radi sa kućom i, s obzirom na to da niko od četvoro braće i sestara nije mogao sebi da priušti da je otkupi, odlučili su da prodaju imovinu u kojoj se nalaze neka od Verdijevih dela - knjige, slike, njegove krevete i druge stvari.

Vila će verovatno biti stavljena na aukciju, pri čemu će italijanska država imati pravo preče kupovine.

Od 2010. Vilom Verdi upravlja Anđiolo Karara Verdi i delom se koristi kao muzej, a posetioci mogu da obiđu sobe uključujući i onu u kojoj se nalazi krevet i drugi nameštaj iz hotelske sobe u Milanu u kojoj je Verdi umro.

"Bilo je samo pitanje vremena. Pošto nismo uspeli da se dogovorimo, vila je dočekala ovaj neprijatan kraj", rekao je on lokalnom listu Liberta.

Verdi je imao dvoje dece sa svojom prvom ženom Margeritom Bareci, ali su oboje umrli u roku od nekoliko godina nakon rođenja. Bareci je umrla 1840.

Karara Verdi je rekao da je kompozitor želeo da dom ostane živ i naseljen. "Poštovao sam želje maestra", rekao je. "Nadam se da će onaj ko ga [kupi] u budućnosti tretirati na isti način, kao dom. Ne može samo da postane hladan muzej".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track