PRERUŠILI SE U KOZAKE PA MAKSIMOM KRENULI NA RUSE: Teritorijalci Ukrajine koriste mitraljez izmišljen 1884. godine VIDEO
Foto: Pritnscreen/Youtube

DRAMA

PRERUŠILI SE U KOZAKE PA MAKSIMOM KRENULI NA RUSE: Teritorijalci Ukrajine koriste mitraljez izmišljen 1884. godine VIDEO

Planeta -

U Ukrajini se koriste mitraljezi Prvog svetskog rata: Verovatno ste videli „tehniku“ na bojnom polju. To su improvizovana borbena vozila – obično 4x4 Tojotini pikapi – sa nekom vrstom mitraljeza ili protivavionskog topa u prikolici.

Obično vidite tehniku na Bliskom istoku ili u Africi gde je pobunjenicima ili pobunjenicima potrebno oružje velike snage i nemaju tenkove ili oklopne transportere za transport naoružanja.

Sada su neki Ukrajinci preuzeli „tehnički“ koncept i vratili vreme na upotrebu mitraljeza Maksim koji su viđeni u borbi tokom Prvog svetskog rata i koji su prvi put dizajnirani 1884. Čak se da izgledaju kao kozaci iz 16. veka.

Nekoliko dobrovoljaca u rezervnim jedinicama Teritorijalne odbrane u jugoistočnom regionu Zaporožja je izgleda malo više čitalo istorijske knjige. Još je čudnije videti ukrajinske teritorijalne branioce sa kozačkom atmosferom kako nose starinske kape i minđuše dok nose moderne borbene uniforme. Oh, i ne zaboravite da mnogi puše lule koje izgledaju kao da su iz nekog drugog veka. To je zaista prizor za posmatranje. Ove borce možete videti u donjem videu.

Ovi borci se možda oblače u retro-šik kako bi bili u skladu sa starim oružjem koje koriste, čak i u danima protivtenkovskih vođenih projektila Džavelin i dronova Bajraktar ​​TB2. Jedan mitraljez Maksim je postavljen na sovjetsko vozilo LuAZ-969. Ovo je relikt iz doba Hladnog rata.

Šalu na stranu, Sovjeti su ozbilno koristili LuAZ-969. Vozilo sa pogonom na sva četiri točka napravljeno je za prevoz nosila ranjenika preko teškog terena.

Za montiranje na LuAZ-969, Ukrajinci su izabrali mitraljez Maksim 7,62 mm sa tečnim hlađenjem, verovatno napravljen u Sovjetskom Savezu 1940-ih, i ukrali ga iz nekog zaboravljenog skladišta oružja. Pričvrstili su ga za zadnji deo LuAZ-969 okrenut ka spolja. Nije prvi put da se mitraljezi nalik Maksimu pojavljuju na bojnom polju - ili u regionu. Očigledno, i borci LNR i DNR takođe koriste oružje tipa Maksim.

To nije sve. Brkati borci koriste i mitraljez Degtjarjeva ili DP-27. Na prethodno pomenutom video snimku vidi se kako borci pune kružni magacin DP-27 mecima. Ovaj mitraljez je korišćen od kasnih 1920-ih do 1960-ih.

Ali suprotstavljanje Maksima i DP-27 sa modernim oružjem je takođe misterija. Borci imaju AK-47 i AK-74, što znači da moraju uživati u upotrebi starijih mitraljeza. Verovatnije je da koriste oružje i municiju koju imaju pri ruci.

TheDrive.com je uzeo video transkripciju i pokrenuo ga preko Google prevodioca. Jedan od „kozaka“ je rekao: „Sve je vrlo lako, jednostavno. On [mitraljez] je napravljen 1941. godine i još uvek radi. Kažu da tehnika starih modela dobro pobeđuje neprijatelja, ako znaš kako.”

Kozaci su bili žestoka grupa boraca iz regiona Kavkaza koji su se borili za carsku Rusiju. Zaporoški kozaci su živeli iza Dnjeparskih brzaka u centralnoj i istočnoj Ukrajini. Imaju istorijsku reputaciju za borbu. Nostalgija za borbenim načinima kozaka možda je inspirisala neke od boraca u jedinicama teritorijalne odbrane. Jedan od rezervista na snimku rekao je da ima 62 godine, pa je možda njegova poodmakla starost povećala njegovu sklonost da poštuje drevne načine borbe.

Kurir.rs/19fortyfive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track