ZBOG OVE ŽENE PADA ŠVEDSKA VLADA? Erdoganov ultimatum, ulazak u NATO i poslanica kurdskog porekla! VIDEO
Foto: Noella JOHANSSON / AFP / Profimedia

opaano

ZBOG OVE ŽENE PADA ŠVEDSKA VLADA? Erdoganov ultimatum, ulazak u NATO i poslanica kurdskog porekla! VIDEO

Planeta -

Švedska se, zbog ultimatuma koji je Turska postavila u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO, našla u velikoj političkoj krizi.

Švedska socijaldemokratska premijerka Magdalena Anderson zapretila je da će podneti ostavku ako naredne nedelje u parlamentu bude izglasano nepoverenje ministru pravde Morganu Johansonu. Njegovu ostavku traže desnica, uz obrazloženje da se bezbednosna situacija pogoršala. Istovremeno, u švedskoj politici vlada previranje zbog zahteva Turske, koja ulaskom Švedske u NATO želi da se obračuna sa prokurdskim političkim snagama u toj zemlji, po istom principu kao i u susednoj Finskoj.

Odlučujući glas mogao bi da dođe od Amineh Kakabaveh, švedska poslanica kurdskog porekla koji je izabran na listi Levice, ali je 2019. napustila ovu partiju reformisanih komunista i nastupa samostalno.

Kakabaveh svakako nije saveznik parlamentarne desnice, a u drugim okolnostima bilo bi teško podržati inicijativu za rušenje socijaldemokratskog ministra. Međutim, Kakabaveh je upravo ono što turski predsednik Redžep Tajip Erdogan misli kada kaže da u švedskom parlamentu sede teroristi.

Naime, Kakabaveh se ne samo što se oštro protivi bilo kakvim ustupcima Erdoganovim zahtevima da pristane na ulazak Švedske u NATO, već je blizak PID-u, prokurdskoj partiji koja deluje na severu Sirije, koja se u mladosti borila među Pešmergama.

„U ovom trenutku nemam razloga da podržim zahtev Švedskih demokrata, ali ne znam šta će biti sa ulaskom u NATO. Samo želim da čujem šta se govori na sastancima sa turskim zvaničnicima. glasanje o nepoverenju ministar pravde“, bio je jasan Kakabaveh, pozivajući Švedsku da povuče prijavu za ulazak u NATO.

Kao što je poznato, Erdogan je iskoristio nameru Švedske i Finske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi da blokira proces i dobije određene ustupke od dve nordijske zemlje. Turski predsednik je čak izneo pet konkretnih zahteva Švedskoj, zahtevajući prestanak podrške i finansiranja turskih političkih i paravojnih organizacija i ukidanje švedskog embarga na prodaju oružja Turskoj, koji je uveden pre nekoliko godina.

Nejasna situacija oko toga kako će se završiti priča sa turskim zahtevima koji uslovljavaju ulazak Švedske i Finske u NATO sada se proširila i na priču o opstanku aktuelne švedske vlasti.

Sasvim je jasno da ispunjavanje strateškog cilja nacionalne bezbednosti skoro da garantuje sadašnjem premijeru Andrersonu pad vlade.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track