RAT U UKRAJINI 102. DAN! Ukrajinski zvaničnici: Kontrolišemo polovinu Severnodonjecka!
Foto: EPA, AP, REUTERS

blog

RAT U UKRAJINI 102. DAN! Ukrajinski zvaničnici: Kontrolišemo polovinu Severnodonjecka!

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 102. dan

Ukrajinci: Kontrolišemo pola Severodonjecka

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da njihove snage kontrolišu "polovinu" grada Severodonjecka na istoku zemlje gde se trenutno vode žestoke borbe.

"Naše oružane snage su očistile polovinu" ovog industrijskog centra od ruskih vojnika koji su se tamo nalazili, rekao je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj u intervjuu prenetom na društvenim mrežama.

"Pola grada je pod kontrolom naših branilaca", dodao je on.

Kako je ranije prenela agencija AFP, ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine delimično preuzeli kontrolu tog područja.

Severodonjeck, zajedno sa susednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prestonice Kramatorska, predstavlja ključno područje za postizanje tog cilja.

Pre rata Severodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.

Zamenica ukrajinskog ministra: Zapad mora da shvati da slanje oružja nije jednokratno

„Zapadni saveznici moraju da shvate da obezbeđivanje teškog naoružanja Ukrajini nije jednokratna pomoć, već da moraju nastaviti da pobeđuju“, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Oružje je već počelo da stiže, ali to nije dovoljno da se ruska vojska snažno odbije“, rekao je Maliar. Podrška će nam uvek biti potrebna, s obzirom na to da smo već ušli u dugotrajni rat“, dodala je ona.

„Naši borci su zaista spremni, naša vojska je zaista spremna. Ali ova motivacija i obuka nisu dovoljni da se Rusija savlada bez oružja“, rekla je ona. „Zato otvoreno kažemo da nam je potrebna pomoć zapadnog sveta, posebno u oružju. A pre svega, govorimo o protivvazdušnoj odbrani i teškom naoružanju“, rekla je ona.

Kijev Idenpendent: 4 strana borca poginula

Četvorica pripadnika internacionalne legije Branioca Ukrajine, poginulo je 4. juna u sukobu sa ruskom vojskom. Strani borci poreklom su iz Holandije, Australije, Nemačke i Francuske! Sajt Kijev Indinpendent saopštio je njihova imena: Ronald Vogelaar, Michael O’Neill, Björn Benjamin Clavis, and Wilfried Blériot.

Napad na Kijev

Ruska borbena avijacija sa strateških bombardera lansirala je više krstarećih raketa na ciljve u samom Kijevu i oko Kijeva. Ovo je prvi žestoki napad na ukrajinsku prestonicu posle punih dva meseca i tri od kad je počeo rat.

Poslednji put Kijev je napadnut samo jednom početkom maja meseca kada je gađana vojna fabrika.

Pretpostavlja se da je ovo odgovor na subotno raketiranje centra Donjecka modifikovanim raketama tipa grad. U napadu je pričinjena velika materijalna šteta, a poginulo je 10 građana, a njih 50 je ranjeno.

Nastavljene borbe za Severodonjeck

Ruska i ukrajinska vojska nastavile su borbe oko grada Severodonjecka.

Rusija dopremila tešeke topove kalibra 203 mm

Rusija je u Donbas dopremila teške topove kalibra 203 mm sa kojima su gađani položaji ukrajinske vojske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja