BAJ, BAJ ZA BORISA DŽONSONA? Počelo glasanje konzervativaca o poverenju lideru stranke! Da li će mu presuditi korona žurke?
Foto: EPA / JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

skandali

BAJ, BAJ ZA BORISA DŽONSONA? Počelo glasanje konzervativaca o poverenju lideru stranke! Da li će mu presuditi korona žurke?

Planeta -

Poslanici britanske Konzervativne partije danas glasaju o nepoverenju svom lideru Borisu Džonsonu. Poslanici će glasati od 19 do 22 časa po srpskom vremenu, nakon čega sledi prebrojavanje glasova.

Za Džonsonov odlazak potrebni su glasovi većine konzervativnih poslanika, 180. Ako se to dogodi, uslediće izbori za novo rukovodstvo stranke.

BBC ocenjuje da je 131 poslanik konzervativaca uoči glasanja javno obećao da će podržati Borisa Džonsona u izglasavanju nepoverenja.

Brojni konzervativci izrazili su zabrinutost zbog toga da li je 57-godišnji Džonson izgubio autoritet da vodi zemlju jer joj prete recesija, rast cena hrane i goriva i štrajkovi u Londonu.

Džonson, premijer od 2019, je pod sve većim pritiskom nakon izveštaja političkog vrha o proslavljanju alkohola u vreme kada je ostatak Ujedinjenog Kraljevstva bio pod merama štednje uvedenim zbog pandemije korone.

Džesi Norman, zvaničnik Ministarstva finansija između 2019. i 2021. godine, poslednji je Torijevac koji je javno pozvao na glasanje o nepoverenju, pridruživši se sve većem broju onih koji veruju da stranka pati zbog Džonsona. Norman je rekao da više ne može da stoji uz premijera.

„Nedavni događaji su razjasnili situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi pod vašim rukovodstvom, ne ostavljajući nikakvu sumnju. „Bojim se da ne postoje okolnosti u kojima bih mogao da služim u vladi koju vodite“, napisao je Norman u pismu koje je objavio na Tviteru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track