15:43

IZA LIKVIDACIJE MUSOLINIJA STOJI BRITANSKA TAJNA SLUŽBA? Nikolić izneo šokantne podatke UBIJEN DA BI SE UKLONILI TRAGOVI

MI6

IZA LIKVIDACIJE MUSOLINIJA STOJI BRITANSKA TAJNA SLUŽBA? Nikolić izneo šokantne podatke UBIJEN DA BI SE UKLONILI TRAGOVI

Planeta -

Obaveštajne službe Velike Britanije uticale su i utiču na neka od najvažnijih dešavanja u svetu, i te kako su prisutne na Balkanu, a nesumnjivo je da je MI6 devedesetih godina imao dosta uticaja na događaje u vezi s ratnim raspletom na ovim prostorima.

Prema tvrdnjama bivših pripadnika, britanske službe su svojevremeno imale u planu čak i likvidacije lidera Jugoslavije i Libije Slobodana Miloševića i Muamera el Gadafija.

Ovo su samo neki od zaključaka Gorana S. Nikolića, profesora na Fakultetu Union, koji se godinama zanimao za rad tajnih službi, a svoje istraživanje pretočio je u knjigu.

On je u jutarnjem programu Kurir televizije istakao da su tajne službe veoma cenjena delatnost u Velikoj Britaniji.

- Kroz istoriju Velika Britanija je bila izolovana od ostatka Evrope, mornarica je bila poluprivatna, a vojska mala i bilo je jeftnije da se razviju tajne službe, koje će pružiti određenu bezbednost ovoj zemlji. Kad god bi na evropskom tlu neka država pokušala da ojača i da uzme primat, britanske obaveštajne službe bi uplitale prste i podržavale određenu stranu. I više puta u svojoj istoriji njene obaveštajne službe su zaslužne što je Velika Britanija postala jedna od najmoćnijih država na svetu - kaže Goran Nikolić.

Goran Nikolić
foto: Kurir televizija

Britanska služba delovala je na prostorima Balkana u dvadesetom veku, naveo je Nikolić, a kako kaže, veoma su bili zainteresovani za likvidaciju predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Jedan od obaveštajaca svedoči o tome, Novozelanđanin, koji je bio pripadnik tajne službe i koji je dobio otkaz, krenuo je da piše knjige i otkriva tajne. Prema njegovim rečima, raspad Jugoslavije iznenadio je i samu tajnu službu. Zanimljivo je da je 1939. postojao plan "Loti", koji se odnosi na to da se ništa ne radi na kratke staze, već na duge od pedeset i sto godina, i kaže se da se već od 1939. godine radilo na raspadu Sovjetskog saveza - kaže Nikolić.

U razgovoru s voditeljima Oljom Lazarević i Vladimirom Karalejićem, Nikolić je rekao da se u knjigama spominje i Benito Musolini.

Goran Nikolić
foto: Kurir televizija

- Jedan novinar je, prilikom svog istraživanja, naišao i na ime Benita Musolinija. Godine 1917. godine Evropa istupa iz Prvog svetskog rata i ostaju samo Francuska i Italija koja ima ogromne gubitke na severu gde se sukobljavala sa austrougarskom vojskom. Benito Musolini je tada bio vojnik koji je bio ranjen, a Velikoj Britaniji je bio cilj da Italija ne istupi iz rata, i onda ga je ona zavrbovala da radi za njih. Osnovali su jedan časopis "Il Popolo d'Italia" i davali su mu po 100 funti da organizuje desničarske snage, koje su se sukobljavale sa tim levičarksim pokretom i na taj način su sprečavali da Italija izađe iz rata - kaže Nikolić i dodaje:

- Musolini je i morao verovatno da bude pogubljen, zamislite da je nakon Drugog svetskog rata isplivalo da je Britanska tajna služba sarađivala sa fašistima - kaže Nikolić.

Goran Nikolić
foto: Kurir televizija

On je dodao da obaveštajne službe deluju po nalogu najviše državne vlasti, a kako kaže, naše obaveštajne službe najverovatnije se bave regionom.

- Naša obaveštajna služba se bavi regionom i tim većim silama. Obaveštajne službe rade onoliko koliko im vi zakonom dozovlite, naša služba bi se verovatno bavila regionom - kaže Goran

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:43

POLJSKI ŠPIJUNI UHAPŠENI U ČAČKU?! Uhvaćeni dok su snimali vojnu fabriku Sloboda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja