OBUČAVALA IH DA UBIJAJU Amerikanka priznala da je učila žene u ISIS-u da ruku oružjem, planirala napade u SAD
Foto: Profimedia

presuda u oktobru

OBUČAVALA IH DA UBIJAJU Amerikanka priznala da je učila žene u ISIS-u da ruku oružjem, planirala napade u SAD

Planeta -

Jedna Amerikanka priznala je da je vodila isključivo žensku eskadrilu takozvane Islamske države u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu.

Alison Fluk-Ekren izjasnila se krivom po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala preko 100 žena i devojaka za nasilje, prenosi BBC.

Majka i učiteljica koja je postala vođa ISIS-a napustila je SAD 2011. i radila sa terorističkom grupom u Libiji pre Sirije.

zastava Islamske države
zastava Islamske državefoto: Profimedia

Njoj presuda treba da bude izrečena u oktobru, a preti joj kazna od 20 godina zatvora.

Fluke-Ekren (42) bivša studentkinja biologije i nastavnica u školi, otputovala je u Siriju da se pridruži grupi nakon što je živela u Egiptu i Turskoj. Dok je bila u ISIS-u, predvodila je Khatibu Nusaibah, ženski bataljon koji se nalazio u njenoj de facto glavnom gradu Raki, u Siriji.

Njena primarna uloga bila je da nauči žene i decu da koriste oružje, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka, navode zvaničnici.

Na sudu u Virdžiniji u utorak je priznala da je obučavala žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala da regrutuje decu.

-Nismo namerno obučavali nijednu mladu devojku, rekla je ona, a prenosi CNN.

Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svedočiti protiv nje na saslušanju za izricanje presude.

Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom Umm Mohamed al-Amriki, takođe je živela u Mosulu, u Iraku, nakon što su ga zarobili borci ISIS-a. Prema rečima tužioca, jedna svedokinja je ispričala da je njen nivo radikalizacije bio ''van svih granica'', ''11 ili 12'' na skali od jedan do 10.

Ona je takođe priznala da je planirala napade na američkom tlu, uključujući napade na univerzitet i tržni centar.

- Ona je svaki napad u kom nije ubijen veliki broj ljudi, smatrala rasipanjem resursa, rekla je svedokinja, prema sporazumu o priznanju krivice.

Dokumenti takođe otkrivaju da je njen drugi muž bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je napala američku bazu u Bengaziju, u Libiji, 2012. godine.

Na sudu je zaplakala na pitanje sudije da li prihvata sporazum o priznanju krivice zbog velikog broja dece.

Članovi njene porodice su ranije tražili od suda da joj zabrani kontakt sa njima.

Prema jednom američkom tužiocu, rođaci kažu da je ostavila "trag izdaje" i da bi mogli dati izjave protiv nje na izricanju presude 25. oktobra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track