PROŠAO JE KROZ PAKAO DOBITKA NA LUTRIJI! Ispovest Britanca o raspusnom životu: Samo sam razmišljao kako da potrošim novac! VIDEO
Foto: Shutterstock

drama

PROŠAO JE KROZ PAKAO DOBITKA NA LUTRIJI! Ispovest Britanca o raspusnom životu: Samo sam razmišljao kako da potrošim novac! VIDEO

Planeta -

Studija trojice švedskih ekonomista – Erika Lindkvista, Roberta Ostlinga i Davida Cesarinija – bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova otkrića su očekivano pokazala da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće iznose bilo veće od dobitnika manjih iznosa.

Ipak, istraživanje je naglasilo i da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan uticaj na sreću dobitnika te da uopšte ne poboljšava njegovo mentalno zdravlje, a to dokazuju priče mnogih bivših dobitnika, među njima i Britanca Bena koji je za Metro podelio kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega.

"Mislite da znate šta biste napravili s novcem da ga dobijete na lutriji. Ali zapravo ne znate", kaže bivši milioner Ben.

Pre dobitka, Ben je bio porodičan čovjek s uspešnom karijerom, a život mu se potpuno promenio kad je dobio na lutriji.

"Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, ali ubrzo sam odjednom osjtio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao prestati misliti o tome što ću sa svim tim novcem", ispričao je za Metro.

Ali, iako je osvojio nekoliko miliona funti, život mu nije bio bolji. Prvo je, nažalost, napravio ono što bi i mnogi drugi na njegovom mestu - otišao je na odmor i počeo trošiti. Kupovao je automobile, lepu odeću i skupe uređaje, išao na putovanja, decu upisao u privatne škole i napustio posao. Ali, idila nije dugo trajala.

"Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom pre dobitka, a umesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao, priznaje i kaže da je kad ne radiš i nemaš obaveza lako protraćiti dane, a ostati trijezan teže je nego kad si bez novca.

Po ceo dan sam sedeo, čitao novine i gledao TV. Imao sam sve slobodno vreme sveta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio, priseća se, on.

Kurir.rs/Oslobođenje.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track