PUTIN SVOJE POSTUPKE U UKRAJINI POREDIO SA OSVAJANJIMA PETRA VELIKOG On nikada ništa nije uzimao, samo je vraćao
Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

godišnjica rođenja ruskog cara

PUTIN SVOJE POSTUPKE U UKRAJINI POREDIO SA OSVAJANJIMA PETRA VELIKOG On nikada ništa nije uzimao, samo je vraćao

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin odao je poštu caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegovog rođenja, povlačeći paralelu za svoje trenutne akcije sa osvajanjem baltičke obale od strane Petra Velikog.

- Petar Veliki je vodio veliki severni rat 21 godinu. Ratovao je sa Švedskom i govorilo se da im je nešto uzeo. Ništa im nije uzeo, vratio je ono što je bilo rusko, rekao je Putin u četvrtak nakon posete izložbi posvećenoj caru, prenosi britanski Gardijan.

U televizijskim komentarima 106. dana rata u Ukrajini, on je uporedio osvanja Petra Velikog sa trenutnim vojnim akcijama Rusije.

- Očigledno je i na nama da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju. A ako pođemo od činjenice da ove osnovne vrednosti čine osnovu našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo probleme sa kojima se suočavamo, rekao je Putin.

Putin, sada u svojoj 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao da opravda ruske akcije u Ukrajini.

Petar Veliki, autokratski modernizator kome se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine i dao svoje ime novoj prestonici, Sankt Peterburgu – Putinovom rodnom gradu – koji je naredio da se izgradi na zemlji koju je osvojio od Švedske.

Poraz Švedske u Velikom severnom ratu (1700-1721) učinio je Rusiju vodećom silom na Baltičkom moru i važnim igračem u evropskim poslovima.

Ali s obzirom na to da su veze Rusije sa Zapadom trenutno narušene sukobom u Ukrajini, moskovske vlasti umanjuju sklonost Petra Velikog ka Evropi i fokusiraju se na njegovu ulogu u širenju ruskih teritorija.

Više od tri veka nakon što je nastojao da Rusiju približi Evropi, Rusi su u četvrtak obeležili 350. rođendan cara Petra Velikog.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja