JEDAN BIO U SIRIJI I U BIH, UKRAJINU VIDE KAO DRUGI DOM: Novi detalji o Britancima koji su u Donbasu osuđeni na smrt! VIDEO
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

drama

JEDAN BIO U SIRIJI I U BIH, UKRAJINU VIDE KAO DRUGI DOM: Novi detalji o Britancima koji su u Donbasu osuđeni na smrt! VIDEO

Planeta -

Vrhovni sud Donjecke narodne republike osudio je dvojicu britanskih državljana i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani Ukrajine na smrtnu kaznu.

Sadun Brahim iz Maroka i Britanci Ejden Aslin i Šon Piner biće streljani.

Aslin (28) je poreklom iz Njuarka u Notingemširu, preselio se u Ukrajinu 2018. godine, gde je upoznao svoju verenicu. Živeo je u južnom gradu Nikolajevu i dobio ukrajinsko državljanstvo, koje ima uz britansko.

Bivši negovatelj, se prijavio u ukrajinske marince 2018. godine i ostao je u svojoj jedinici skoro četiri godine. Prethodno, je od 2015-17. godine, borio se u Siriji protiv Islamske države sa jedinicama narodne odbrane (IPG), kurdskim naoružanim jedinicama.

Prema rečima njegove porodice, on "nije dobrovoljac, plaćenik ili špijun, već veoma voljen mladić koji ima puno prijatelja i ženu koja ga voli".

Njegova baka je za BBC rekla da se pridružio vojsci jer je Ukrajinu gledao kao svoj drugi dom.

- Planirao je da se u budućnosti skloni iz vojske, ali, kao i svim Ukrajincima, njegov život se okrenuo naglavačke nakon što je 24. februara počeo sukob u Ukrajini i želeo je da odbrani pravo Ukrajine na samoopredeljenje - rekli su članovi njegove porodice.

Na video snimku prikazanom na vestima ruske televizije tokom Aslinovog ispituje, na ruskom ga pitaju da li razume jezik, na šta on odgovara na ruskom pola-pola. Zatim ga pitaju da li je nekoga ubio ili je video druge ubijene u njegovom prisustvu.

- Nisam se tukao - odgovorio je on tada na engleksom jeziku, piše Guardian.

Bio je aktivan na društvenim mrežama,posebno na tviteru gde je često komentarisao aktuelnu situaciju u Ukrajini.

Pružao je veliku podršku dobrotvornim organizacijama koje služe obroke na liniji fronta i govorio koliko je visoka cena ovog rata, misleći na svoje poginule kolege.

Piner (48) je u Ukrajini od 2014. godine, kada je posetio Kijev nakon proevropske revolucije. Kasnije se pridružio ukrajinskoj brigadi, uklanjajući mine i neeksplodirana ubojna sredstva kao saper. Poreklom je iz Bedfordšira, a preselio se u Ukrajinu pre četiri godine, a sa suprugom je do sukoba u Ukrajini živeo u Mariupolju.

Kao i Aslin, i on nije dobrovoljac legije stranih zemalja, ali je pre nekoliko godina potpisao dugoročni ugovor sa ukrajinskim Ministarstvom odbrane. On je takođe deo 36. brigade marinaca, a borio se i u Siriji.

U izjavi koju je objavio Forin ofis, Pinerova porodica ga je opisala kao "duhovitog, voljenog i dobronamernog" koji Ukrajinu smatra svojom drugom kućom jer je uživao u životu koji je tamo vodio.

- Šon je bio cenjeni vojnik u britanskoj vojsci koji je godinama služio u Kraljevskom Anglijskom puku. Služio je u mnogim misijama, uključujući Severnu Irsku i misiju UN u Bosni. Šon je 2018. odlučio da se preseli u Ukrajinu kako bi iskoristio svoje prethodno iskustvo i obuku u ukrajinskoj vojsci, što znači da on nije dobrovoljac niti plaćenik - rekli su članovi porodice.

Za to vreme, porodica je rekla da je upoznao svoju ženu Ukrajinku, koja je trenutno fokusirana na pomoć svojoj zemlji.

U intervjuu za Mail on Sunday u januaru, Piner je otkrio svoje razloge zbog kojih se bori na strani Ukrajine.

- Ovde branim svoju porodicu i drugu kuću. Rusija je započela ovaj rat. Finansira ga Rusija i pokreće ga Rusija, ali mi ćemo se boriti protiv njih - rekao je tada on.

On je za list rekao da mu je kao britanskom vojnom veteranu "smrt toliko dugo bila deo njegovog života.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja