POSETA MADURA TEHERANU Iran i Venecuela potpisali sporazum o saradnji
Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

dve zemlje pod sankcijama sad

POSETA MADURA TEHERANU Iran i Venecuela potpisali sporazum o saradnji

Planeta -

Iran i Venecuela potpisali su danas, tokom posete venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura Teheranu, 20-godišnji sporazum o saradnji između dva saveznika pogođena američkim sankcijama.

Potpisivanje sporazuma “pokazuje odlučnost visokih zvaničnika dve zemalje za razvoj odnosa u različitim područjima, rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi, preneo je AFP.

Maduro je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u iranskoj prestonici, rekao da saradnja pokriva energetski i finansijski sektor, kao i “zajednički rad na odbrambenim projektima”.

Uz Rusiju, Kinu, Kubu i Tursku, Iran je jedan od glavnih saveznika Venecuele, a kao i Venezuela podleže strogim američkim sankcijama.

- Venecuela je prošla teške godine, ali odlučnost ljudi, zvaničnika i predsednika zemlje bila je da se odupru sankcijam”, rekao je Raisi tokom konferencije za novinare koju je prenosila državna televizija.

- Ovo je dobar znak koji svima dokazuje da otpor deluje i da će naterati neprijatelja na povlačenje, dodao je iranski predsednik.

Uz 20-godišnji sporazum koji su potpisali ministri spoljnih poslova dve zemalje, ''Iran i Venecuela potpisali su dokumente o saradnji na političkom, kulturnom, turističkom, ekonomskom, naftnom i petrohemijskom polju”, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track