KOMANDANT STRANIH DOBROVOLJACA: U Ukrajini ima oko 20.000 stranih boraca, najviše je Gruzijaca, Britanaca i Amerikanaca
Foto: Nina Liashonok/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia

3000 britanaca

KOMANDANT STRANIH DOBROVOLJACA: U Ukrajini ima oko 20.000 stranih boraca, najviše je Gruzijaca, Britanaca i Amerikanaca

Planeta -

Gruzijski komandant koji nadgleda operacije u kojima učestvuju strani dobrovoljci rekao je da u Ukrajini ima oko 20.000 stranih boraca koji ratuju protiv Rusa.

Oko 3.000 britanskih vojnika bori se u Ukrajini protiv ruskih snaga, rekao je gruzijski komandant koji nadgleda operacije u kojima učestvuju strani dobrovoljci.

Mamuka Mamulašvili, komandant Gruzijske legije, rekao je da oko 20.000 stranih boraca pomaže ukrajinskim trupama, od kojih je skoro sedmina iz Velike Britanije.

Gruzijska legija, vojna jedinica pod ukrajinskom komandom, čini najveći udeo stranih boraca u Ukrajini. Britanski vojnici čine drugu najveću grupu, a američki borci su treći, piše Indipendent.

Mamuašvili, koji je osnovao jedinicu kada su sukobi u istočnoj Ukrajini počeli 2014, rekao je za Skaj njuz da je oko 70 do 80 odsto stranih boraca dobrovoljaca u početku prošlo kroz njegovu jedinicu. Ali većina prelazi u Međunarodnu legiju jer on traži veće borbeno iskustvo.

London nije zvanično saopštio koliko se Britanaca bori u Ukrajini, a nejasno je da li Ukrajina evidentira nacionalnost stranih regruta.

Od početka rata u Ukrajini, britanski zvaničnici su slali pomešane signale kada je reč o učešću ostrvskih dobrovoljaca u sukobima, navodi Raša tudej.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras je krajem februara BBC-u rekla da bi ona lično podržala svakog ko ide da se bori na strani Ukrajinaca, dok je njeno ministarstvo objavilo zvanično upozorenje da bi oni koji odu da se bore u Ukrajini mogli da budu krivično gonjeni kada se vrate u Britaniju.

Ministar odbrane Ben Volas takođe je upozorio one koji nisu obučeni da postoje bolji načini da pomognu Ukrajini, a sličnu izjavu imao je i šef britanske vojske koji je rekao da bi učešće britanskih vojnika u ukrajinskom ratu bilo "nezakonito" i "ne bi nikome pomoglo".

U Ukrajini su, koliko se zna, stradala dvojica britanskih državljana. Džordan Getli (24) ubijen je iz vatrenog oružja u Severodonjecku. Krajem aprila još jedan britanski državljanin, za koga su prijatelji rekli da je "bivši vojnik", Skot Sibli proglašen je mrtvim.

Prošle nedelje sud Donjecke Narodne Republike optužio je dvojicu Britanaca - Ejdena Aslina i Šona Pinera - uhvaćenih u Marijupolju, da su plaćenici i osudio ih na smrt. London je suđenje opisao kao "prevaru" i insistira da su dvojica boraca legitimn pripadnici ukrajinskih snaga i da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track