03:02

ULAZAK UKRAJINE U EU JE JEDAN OD NAJNEBITNIJIH PRIORITETA?! Stručnjaci: Uvući će i EU u sukob, GRAĐANIMA ZAPRAVO SAMO POTREBNO OVO

apsurdno

ULAZAK UKRAJINE U EU JEDAN OD NAJNEBITNIJIH PRIORITETA?! Stručnjaci: Uvući će i EU u sukob, GRAĐANIMA JE ZAPRAVO SAMO POTREBNO OVO

Planeta -

Dodeljivanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, što je predložila Evropska komisija, otvorilo bi Pandorinu kutiju unutar same Unije - dok deo država smatra da Kijev to zaslužuje, drugi već upozoravaju da bi to bilo nepravedno prema drugim zemljama.

S druge strane, EU i dalje ne planira skoriji prijem novih članica. Tome u prilog govori i predlog predsednika Francuske Emanela Makrona o stvaranju evropske političke zajednice u okviru koje bi sarađivale članice EU i države koje žele članstvo u Uniji.

Sam Makron je, govoreći o prijemu Ukrajine, nedavno rekao da će verovatno trebati „nekoliko decenija“ da ta zemlja postane punopravni član EU.

usijanje
foto: Kurir Televizija

Adam Šukalo, narodni poslanik, smatra da je zahtev Ukrajine za ulazak u EU jedan od najnebitnijih prioriteta u ovom trenutku.

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Meni ova situacija ne izgleda kao realna, već isforsirana. Samim građanima Ukrjaine pre svega treba mir i sigurnost. Sama ta činjenica uvlači i EU u sukob. Ta isforsiranost je u ovom momentu je zakasnila i pitanje je kako će to ići. Sam status kandidata možda daje neku simboličku podršku. Ali u samom aspektu šta je to potrebno narodu i zemlji mislim da je to jedan od najnebitnijih prioriteta - rekao je Šukalo.

Čitava rasprava koja će se voditi 23. i 24. u Briselu o dodeljivanju statusa kandidata kako će to uticati na zapadni Balkan?

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Kandidatski status kao takav samo nemaju Kosovo i BiH. Svi imaju status kandidata ili su već otvorile pregovore poput Srbije i Crne Gore. Srbija ide dosta dobro tim putem, ali i Crna Gora ide dosta dobro i mislim da će se ubrzati ti procesi - rekao je Draško Aćimović nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track