NOVI PROBLEM U SEVERNOJ KOREJI PORED KORONE Pojavila se još jedna bolest u 800 domaćinstava, a ovako se prenosi
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

nova pošast

NOVI PROBLEM U SEVERNOJ KOREJI PORED KORONE Pojavila se još jedna bolest u 800 domaćinstava, a ovako se prenosi

Planeta -

Severna Koreja poslala je medicinske ekipe i epidemiološke istražitelje u provinciju koja se bori protiv izbijanja crevne bolesti, javili su državni mediji u nedelju.

Najmanje 800 porodica koje pate od, kako je Severna Koreja samo nazvala "akutne epidemije crevnih infekcija", do sada je primilo pomoć u provinciji Južni Hvanghe, koji se nalazi oko 75 milja južno od glavnog grada Pjongjanga, prenosi CNN.

Nova bolest opterećuje izolovanu zemlju dok se bori protiv hronične nestašice hrane i talasa koronavirusa.

Državna novinska agencija KCNA u nedelju je detaljno izložila napore u prevenciji, uključujući karantine, "intenzivne preglede za sve stanovnike" i poseban tretman i praćenje osetljivih grupa poput dece i starijih.

Rju Jong Čol, zvaničnik zadužen za hitne epidemiološke poslove u Severnoj Koreji, upozorio je u ponedeljak gledaoce na državnoj televiziji da se enterične bolesti mogu širiti kroz stvari zaraženih ljudi, hranu i piće.

Stroga izolacija pacijenata je važna da bi se sprečilo njeno širenje, rekao je on.

Nacionalni ''Tim za brzu dijagnozu i lečenje“ radi sa lokalnim zdravstvenim zvaničnicima i preduzimaju se mere kako bi se osiguralo da poljoprivreda ne bude poremećena u ključnoj poljoprivrednoj oblasti, saopštila je KCNA.

Takođe, sprovode se radovi na dezinfekciji, uključujući kanalizaciju i drugi otpad, kako bi se obezbedila bezbednost vode za piće i domaćinstva, navodi se u izveštaju.

Vesti o ''enteričnoj epidemiji“ stižu dok Severna Koreja nastavlja da se bori protiv korona virusa, ili kako je oni nazivaju ''slučajeva groznice''.

KCNA je u nedelju prijavila još 19.310 novih slučajeva groznice, bez detalja o tome koliko je tih pacijenata bilo pozitivno na korona virus.

"Enterična epidemija" može da se odnosi na zarazne bolesti poput tifusa, dizenterije ili kolere.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track