KAKO SU UKRAJINCI AMERIČKIM RAKETAMA UNIŠTILI TRI RUSKE NAFTNE PLATFORME Iznenadni udar u Crnom moru! Nestali još nisu pronađeni
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

asimetrični rat

KAKO SU UKRAJINCI AMERIČKIM RAKETAMA UNIŠTILI TRI RUSKE NAFTNE PLATFORME Iznenadni udar u Crnom moru! Nestali još nisu pronađeni

Planeta -

Ukrajinska vojska lanisranjem tri protivbrodske rakete harpun koje je dobila nedavno kao donaciju uništila je tri naftne platforme kompanije „Čornomorneftegaz" u Crnom moru na sredni puta između Zmijskog ostrva i Kirma, koje su Rusi držali od aneksije ovog poluostrva februara 2014. godine.

Napad se dogodio u ponedeljak kada je sa ukrajinskog dela crnomorske obale lansirani protivbrodski projektili. Tu postoje dve verzije prema zvaničnoj ukrajinskoj tri, a nezvaničnoj čak šest raketa. Ima i onih koji tvrde da nije u pitanju "harpun" nego "neptun" ukrajinska verzija ove protivbrodske rakete koju su Rusi iskopirali 1980 tih godina prošlog veka.

U ovom napadu prema ruskim izvorima povređeno je 20 radnika, a njih sedam je nestalo od ukupno 109 koliko je bilo pre napada raketama.

Deputat sa krima Olga Kovitidi izjavila je za rusku državnu novinasku agenciju TASS, da oštećene naftne bušotine i dalje gore posle ukrajinskog napada i da su vatrogasci pokušali da dođu do platforme, ali nisu mogli jer je vatra već stigla do bušotine.

Nestanak sedmorice radnika potvrdio je i guvernr krima Sergej Aksjonov i da u potrazi učestvuju patrolni brodovi i avioni.

Inače, Kijev veruje da se tri naftne platforme koriste za izviđačke zadatke i kao ispomoć u uspostavljanju kontorle nad većim delom Crnog mora.

Novi napad Ukrajine usledio je samo tri dana pošto je saopšteno da je sa protivbordskim raketama tipa AGM-84 harpun koje je donirala Danska uništila ruski tegljač, koji je vršio dopremanje na Zmijsko ostrvo koje je postalo utvrđeni bastion ruske mornarice na Crnom moru blizu obale Ukrajine.

Nikola Lunić
foto: Privatna Arhiva

- Napad ukrajinske vojske na naftnu platformu u Crnom moru ukazuje na njihovu procenu da je to vredan vojni cilj koji služi za podršku ratnih napora Moskve. Cilj takvog napada je ostvaren jer je obustavljena eksploatacija nafte i na ostalim naftnim platformama koje su u ruskom posedu još od aneksije Krima 2014. godine. Međutim, s obzirom da je platforma nepokretan cilj i da na njoj rade civili, trebalo ih je upozoriti da se evakuišu pre samog napada. Iako nemam saznanja da li su radnici upozoreni, evakuacijom bi se verovatno izbegle nepotrebne žrtve, a istovremeno ostvario vojni cilj, kaže za Kurir kapetan bojnog broda u penziji i izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

S druge strane analitičar Darko Obradović napad raketom harpun objašnjava kao demonstraciju sposobnosti i testiranje ruske odbrane.

Pogođeni ciljevi su na 70 km od Odese, očigledno je da ruske snage nisu sprečile ovaj raketni napad treba, ne bih isključio da stokovi pokradenog ukrajinskog žita budu uništeni kako Rusija ne bi mogla da ih preprodaje. Ovo je rat Davida protiv Golijata.

Ukrajina zvanično nije potvrdila napad iako je poslanik Rade iz Odeske oblasti Aleksij Gončarenko rekao da su rakete ispaljene na naftne platforme.

Kurir.rs/A.Mlakar

Puno muka za rusku mornaricu

Lunić: Nema strateške dominacije nad Crnim morem

Lunić kaže da pored sopstvenog razvoja protivbrodske rakete Neptun kojom su potopili raketnu krstaricu "Moskva", Ukrajini su isporučeni lanseri na pokretnim platformama i rakete Harpun i Brimston.

- Ovakve sposobnosti sa aktivnim radarskim navođenjem, trajektorijom leta na malim visinama i manevrisanjem u terminalnom modu obezbeđuju visoku efikasnost na ciljevima do 200 km. Ipak treba naglasiti da dometi ukrajinskih protivbrodskih raketa sa kopna ne obezbeđuju stratešku dominaciju nad Crnim morem, ali će bezuslovno zahtevati adaptiranje ruske doktrine upotrebe ratne mornarice uz 24 časovnu spremnost brodskih PVO sistema i blokadu ukrajinskih luka sa većih udaljenosti.

Crnomorski pravac

Ključ za sprečavanje desanta na Odesu

Analitičar Darko Obradović kaže da je za Ukrajinu je od vitalne važnosti da drži pod kontrolom crnomorski pravac kako bi sprečila ruski napad na Odesu, kao i moguće desantiranje na tom pravcu. A što opet nije presudno jer Odesa je gađana balističkim i krstarećim raketama.

- Nakon uništenja komandog broda Moskva nismo videli značajnije delovanje ruske flote. Ukrajina sa druge strane nema flotu pa ne može ni eksploatisati Crno More. Podsetio bih da je komandni brod Moskva bio opremljen sa S-300 sistemom. Jedan Barjaktar je odvukao pažnju, a rakete ukrajinske proizovdnje su pogodile nebranjenu i ne održavanu "Moskvu".

Harpunski udar sa kopna

Smrtonosni projektil

Razvoj ovog protivbrodskog projektila započeo je u julu 1971 godine. Zvanični početak operativne upotrebe bio je 1977. Kako je tekla faza operativne upotrebe tako su nastale još usavršenije verzije pa i ona koja se lansira sa kopna na ciljeve na moru AGM-84E i Harpun za napad na kopnene ciljeve AGM-84E. Raketa je dobila aktivni radarski sistem za samonavođenje i turbomlazni motor. Prve verzije imale su stratnu masu od 556 kg i bojevu glavu od 222 kg i maksimalni domet od 120 km. SAD su do sad proizveli više od 7.000 ovakvih raketa koja se nalazi u naoružanju 30 zemalja sveta, a 31 korisnik postala je Ukrajina. Cena ove rakete iznosi 720.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track