PRVI STRANI BROD NAPUSTIO MARIJUPOLJ: Tursko plovilo isplovilo bez tereta, odredište je Novorosijsk!
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

konačno

PRVI STRANI BROD NAPUSTIO MARIJUPOLJ: Tursko plovilo isplovilo bez tereta, odredište je Novorosijsk!

Planeta -

Turski Azov Konkord bio je prvi strani brod koji je u utorak napustio luku Mariupolj i krenuo za Novorosijsk, javlja dopisnik TASS-a sa lica mesta.

Prema rečima kapetana broda Ivana Babenkova, Mariupolj odlazi bez tereta. Turski brod je obnovljen od štete koju je nanela ukrajinska vojska, nova posada je regrutovana.

Kako je preneo TASS, komandant pomorske baze Novorosijsk kontraadmiral Viktor Kočemazov, turski Azov Konkord je trebalo da napusti luku Mariupolj 18. juna. Prema njegovim rečima, posada se nalazila na brodu, bilo je potrebno dobiti dozvolu carinske i granične službe. Zauzvrat, izvor TASS-a u operativnim službama je primetio da je Azov Concorde prethodno trebalo da ide u matičnu luku 20. juna, pošto nije prošla naplata lučkih usluga od brodovlasnika Donjecke Narodne Republike. U ovom slučaju, plovilo mora napustiti Mariupol prazno i otići u luku registracije.

U luci Mariupolj ostalo je pet stranih plovila: „Carevna” (Bugarska), „Azburg” (Dominikanska Republika), „Smarta” (Liberija), „Plava zvezda” (Panama), „Lejdi Avgusta” (Jamajka). Bugarski brod „Carevna”, prema rečima Kočemazove, završava tehničku pripremu i papirologiju za napuštanje Mariupolja.

Kurir.rs/Tass.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track