DUPLI ŠAMAR ZA MAKRONA: Ni levica ni desnica ne žele da mu pomognu u deblokadi parlamenta!
Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

poruka

DUPLI ŠAMAR ZA MAKRONA: Ni levica ni desnica ne žele da mu pomognu u deblokadi parlamenta!

Planeta -

Stranke levice i desnice u Francuskoj oglušile su danas o poziv predsednika Emanuela Makrona da pomognu u deblokadi parlamenta u kojem posle nedeljnih izbora ni jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, a od šefa države zatraženo je objašnjenje na koje kompromise je spreman da bi dobio njihovu podršku, javlja Rojters.

Britanska agncija podseća da je Makron je u sredu kasno uvečer u televizijskom obraćanju uoči odlaska na današnji samit EU u Briselu ocenio da su parlamentarni izbori izneli na vidjelo "duboke podele" u francuskom društvu.

On je isključio mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, a čelnike suparničkih stranaka pozvao je da razmotre mogućnost koalicije s njegovim centrističkim savezom Zajedno ili da podrže reforme za koje se opreelio Makron, pregovarajući o budućim predlozima zakona od slučaja do slučaja.

"Ako i dalje bude istrajavao u svojim namerama, (Makron) neće imati apsolutnu većinu. Onda će on biti taj koji blokira Francusku, a ne mi", rekla je poslanica socijalista Valeri Rabo.

Poslanici republikanaca isključuju koalicije i skloni su pregovorima "od slučaja do slučaja", dok sa ekstremne desnice poručuju da ne prihvataju Makronov poziv.

Reakcije stranaka daju malo nade za brzi izlazak iz slepe ulice, ocenila je agencija Rojters.

Makronova centristička koalicija osvojilia je najviše mandata - 245 od ukupno 577, ali je za izgubila apsolutnu većinu za koju joj jke bilo neophodno najmanje 289 mesta u parlamentu.

Levičarska koalicija na čijem je čelu Žan lik Melanšon osvojila je 131 mandat i druga je snaga u parlamentu, a desnica Marin Le Pen 89 mesta, dok će Republikanci imati 61 mandat.

Britanska agencija ocenila je da krajnja desnica i široki levičarski savez nastoje da postanu glavna opoziviona snaga, a da bi pat poziciju možda mogli da rešiti Republikanci.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track