ISPORUČEN HIMARS! Ministar vojni Reznikov poručio: Ruse čeka vrelo leto, biće im to poslednje! Hvala mom prijatelju Ostinu
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

AMERIČKI SREBRNI METAK STIGAO U UKRAJINU

ISPORUČEN HIMARS! Ministar vojni Reznikov poručio: Ruse čeka vrelo leto, biće im to poslednje! Hvala mom prijatelju Ostinu

Planeta -

Oleksej Reznikov ministar odbrane Ukrajine saopštio je na društvenoj mreži Tviter da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u tu zemlju.

Ovo će biti vrelo leto za ruske okupatore, i poslednje za neke od njih, naveo je Reznikov i zahvalio se američkom ministru odbrane Lojd Ostinu koja je naveo kao kolegu i prijatelja.

Inače obuka ukrajinskih posada za rukovanje ovim sistemom izvedena je bila u Nemačkoj početkom juna meseca na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema koji će biti poslat na istok Ukrajine.

Priča o isporuci višecevnih bacača raketa HIMARS sa raketama dometa od 80 km traje od karaja maja ove godine. Ukrajina je tražila od početka maja ovo oružje kako bi zaustavila rusku ofanzivu na istoku Ukrajine i sprečila da ceo Donbas padne pod rusku kontrolu.

Iako se navodilo da će Ukrajini biti isporučene i taktičke balističke rakete ATACMS od te namere se odustalo posle pretnje Moskve da u slučaju napada takvim raketama na teritoriju Rusiji sa lica zemlje biće zbrisani svi centri odlučivanja u Kijevu, što je navelo Bajdenovu administraciju da prispita odluku i zatraži od Zelenskog pismenu garanciju da neće napasti Rusiju niti gađati njenu teritoriju, iako su neki rukovidoci Kijeva najavljivali napad tim raketnim sistemima na Kerčki most i ruske vojne kapacitete na Krimu.

SAD je do sad isporučila tri ovakva sistema na tertnim vozilima, dok su Britanci kao donaciju dali tri takva sistema na gusenicama.

Kurir.rs/A.Mlakar

HIMARS

Potreba za brzim transportom naterala je konstruktore da razviju lakšu varijantu ovog raketnog sistema pod nazivom HIMARS montiranog na platformu kamiona 6x6 mase do 11 tona. Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS. Kasnije je spektar postao identičan kao kod guesničara. Posada je tročlana, a yahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track