BITKA SE BLIŽI UŽASNOM KRAJU: Ukrajinci se povlače iz ključnog grada?
Foto: EPA / STR

rat u ukrajini

BITKA SE BLIŽI UŽASNOM KRAJU: Ukrajinci se povlače iz ključnog grada?

Planeta -

Guverner Luganska nije isključio mogućnost povlačenja Ukrajinaca, dok je savetnik Zelenskog upozorio da se "bitka bliži užasnom kraju".

Guverner Luganska Sergij Hajdaj je na svom Telegram kanalu objavio novi izveštaj o situaciji u Lisičansku i Severodonjecku, ključnim gradovima na istoku Ukrajine koji su već nedeljama pod žestokim napadima ruskih snaga.

Hajdaj je rekao da "ruske snage uspešno napreduju", dodavši da su Rusi osvojili Loskutivku, naselje južno od Lisičanska i uskoro bi mogli potpuno da opkole ukrajinske borce zbog čega će oni možda morati da se povuku.

Što se tiče Severodonjecka, veruje se da ruske snage kontrolišu

gotovo ceo grad. Jedini izuzetak je hemijska fabrika Azot, u kojoj se kriju civili i borci.

"Lisičansk je pod teškim napadima. I dalje održavamo život u gradu... nastavlja se 'tiha' evakuacija civila, danas je otišlo oko 40 ljudi", napisao je guverner.

On tvrdi da će u slučaju "okupacije" Severodonjecka, civili koji se kriju u skloništima hemijske fabrike postati "taoci rasista"- proruskih boraca.

Hajdajeve tvrdnje nisu nezavisno proverene.

U međuvremenu, savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestović rekao je da se bitka za dva ključna grada na istoku Ukrajine, Severodonjeck i Lisičansk, "bliži užasnom kraju".

Ruske snage su, prenose zapadni mediji, u protekle dve nedelje ostvarile značajan napredak posle višenedeljnih žestokih napada.

"Bitka ulazi u neku vrstu užasne završnice", rekao je Arestovič.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track